main logo
1011

Slusari: Guvernarea trebuie să explice decizia CSE privind Transnistria

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, cere ca guvernarea să vină cu explicații detaliate privind decizia Comisiei Situații Excepționale (CSE) din 28 iunie privind subiectele legate de Transnistria.

Slusari: Guvernarea trebuie să explice decizia CSE privind TransnistriaFoto: știri.md

Ex-deputatul spune că nu se referă doar la prelungirea încă pe două luni a autorizației de mediu pentru Uzina Metalurgică din Râbnița "care continuă să intoxice locuitorii raioanelor Rezina și Râbnița și să monopolizeze mai multe domenii din Moldova prin metodele concurenței neloiale", transmite Știri.md.

"Din păcate, foarte puțină lume a atras atenție la o groază de puncte din dispoziția CSE care dă undă verde agenților economici din Transnistria să deschidă conturi valutare în băncile moldovenești și să efectueze tranzacțiile de import pentru consumul locuitorilor din așa-zisa republica transnistreană.

Înțeleg că nu poate veni cu explicații omul lui Filat, Dorin Recean, care real a negociat toate aceste concesiuni cu Tiraspolul și este exaltat de rolul lui de eminență cenușie. Nu vorbesc nici de Serebrian, care este păpușa cu statut de viceprim-ministru", a scris Slusari pe o rețea de socializare.

Tot în postare, Slusari cere de la prim-ministrul Natalia Gavrilița răspunsuri la următoarele întrebări:

"1. Nu credeți că este o concesiune absolut disproporțională prelungirea contractului pe două luni de livrare a energiei electrice de către termocentrala Cuciurgan, care nu are alți cumpărători, în schimbul eliberării autorizației de mediu pentru pilonul economiei regiunii separatiste și permisiunea mai multor întreprinderi din această zonă gri să folosească băncile moldovenești pentru tranzacțiile externe? Mai ales că agenții economici din regiunea transnistreană nu achită TVA și accize în bugetul public național și beneficiază de procedura simplificată de control vamal, care la fel a fost prelungită prin aceeași dispoziție CSE încă cu șapte luni.

2. Care sunt riscuri pentru sistemul național bancar în contextul posibilității deschiderii conturilor bancare valutare și efectuării tranzacțiilor externe de către companiile transnistrene, controlate real de către Igor Secin, care este președintele concernului Интер РАО, care a privatizat ilegal Termocentrala Cuciurgan sau de către Alișer Usmanov, oligarh rus? Ambele persoane au fost supuse unor sancțiuni occidentale. Nu vor nimeri băncile noastre sub sancțiunile secundare?

3. Cine va răspunde pentru eventualele escrocherii și tranzacții fictive comise de către companiile transnistrene prin intermediul băncilor moldovenești? Cum vor fi selectate și verificate aceste companii? Cu toate că ați scris în procedură unele momente de precauție, este imposibil să fie verificate mii de contracte externe și executarea reală a acestora. Poate să apară și problema cu originea banilor, chiar dacă se presupune că vor fi folosite doar mijloacele bănești achitate pentru energia electrică.

4. Important! Compania desemnată de termocentrala Cuciurgan în calitate de intermediar principal, care ar distribui banii noștri pentru energia electrică către firmele transnistrene, ar avea procentul său de remunerare? Nu vă temeți că această companie va fi una din off-shore și această remunerare urmează să fie transferată la toți autorii acestei înțelegerii dubioase, inclusiv și la cei din Chișinău? Nu vedeți riscul apariției schemei noi în domeniul energetic? Am avut precedentul criminal cu Energocapital, creat de Șevciuc, Plahotniuc și Andronache", a scris Slusari.

Reamintim că, pentru a treia lună consecutiv, Chișinăul eliberează autorizație de mediu temporară pentru Uzina Metalurgică din Râbnița.

"A fost prelungit, până la 31 august 2022, termenul de valabilitate a autorizației de mediu privind gestionarea deșeurilor și a autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”", se arată în decizie.

Conform deciziei precedente a Comisiei Situații Excepționale, termenul de valabilitate a autorizației de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbnița era 30 iunie. 

Potrivit portalului anticorupție.md, Uzina Metalurgică de la Râbnița este unul dintre principalii finanțatori ai bugetului regiunii separatiste din stânga Nistrului.

Într-un raport al pretinsului Minister al Dezvoltării Economice de la Tiraspol se menționează că, la sfârșitul anului 2021, vânzările uzinei au fost de peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii transnistrene.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării