main logo
1184

S-au ieftinit cu milioane. Detalii despre privatizările dubioase despre care vorbește Maia Sandu

Mai multe bunuri ale statului din lista celor scoase la licitație de către Agenția Proprietății Publice pentru luna iulie au fost ieftinite cu milioane de lei față de acum doi ani, când statul le-a mai scos la privatizare.

Detalii despre privatizările dubioase despre care vorbește Maia Sandu

Situația i-a părut dubioasă și prim-ministrei Maia Sandu, care a anunțat că va căuta modalități legale prin care să fie suspendate temporar procesele de privatizare, pentru a clarifica situația, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Totodată, prim-ministra anunță că la următoarea ședință de Guvern va fi demis directorul Agenţiei Proprietăţii Publice, Vladimir Baldovici.

În lista bunurilor imobile care ar urma să fie expuse la o licitație cu strigare se regăsește Baza de odihnă „Mecita” din orașul Zatoka. Pentru aceasta statul cere doar 226 de mii de lei. Același bun al statului a fost scos la privatizare în toamna anului 2017 cu aproape 1,6 milioane de lei. Adică prețul a fost diminuat acum de șapte ori.

Cu 1,7 milioane de lei a fost ieftinită și Baza turistică „Moldova” din regiunea Transcarpatică a Ucrainei, raionul Rahov. Dacă în 2017 statul cerea pentru acest bun 7,2 milioane de lei, acum este gata să-l vândă cu 5,5 milioane de lei.

Și câteva construcții de pe teritoriul Bazei de odihnă „Lux” din orașul Vadul lui Vodă ar putea fi privatizate cu 312 mii de lei. Anul trecut statul cerea pentru aceste bunuri imobile cu 386 de mii de lei mai mult.

Totodată, în acest an au fost micșorate esențial prețurile de vânzare pentru mai multe bunuri situate în Chișinău. De exemplu, un complex de construcții de pe Calea Orheiului 112, care are aproape o mie de metri pătrați, a fost scos la licitație cu 2,4 milioane de lei, în timp ce acum doi ani se vindea cu 3,1 milioane de lei.

Și două întreprinderi de stat au fost ieftinite de Agenția Proprietății Publice. Pentru ÎS „Preventoriul autogestionar al Academiei de Științe a Moldovei”, situată pe strada Gheorghe Asachi, statul cere 2,2 milioane de lei, cu 600 de mii de lei mai puțin decât în 2017.

Iar ÎS „Protecția Plantelor”, situată în orășelul Durlești din municipiul Chișinău, urmează a fi scoasă la licitație cu 1,9 milioane de lei, fiind ieftinită cu 700 de mii de lei.

Reporterii Tv8.md au încercat să afle de la Agenția Proprietății Publice cum se explică aceste scăderi de prețuri la bunurile statului înaintate pentru licitația din data de 2 iulie. 

Reprezentanții instituției au cerut să trimitem o solicitare în scris, la care nu am primit deocamdată un răspuns.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării