Leul moldovenesc împlinește astăzi 30 de ani: Istoria apariției
În 1993, pentru prima dată în Republica Moldova se introduce valuta națională - leul moldovenesc. Astăzi, 29 noiembrie, se împlinesc 30 de ani de la punerea în circulație a leului moldovenesc. Cu această ocazie, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a venit cu un mesaj de felicitare.
„Pentru orice stat independent, apariția monedei naționale înseamnă un important moment istoric. Pentru Republica Moldova, aceasta a însemnat și un prim pas spre economia de piață, spre primele reforme economice, primele expresii ale unei politici monetare independente”, susține Octavian Armașu, transmite Știri.md.
Potrivit guvernatorului BNM, leul moldovenesc a devenit moneda națională a statului modern nou creat Republica Moldova în scurt timp după proclamarea independenței sale. Acesta a trecut ulterior prin nenumărate teste de rezistență, dar de fiecare dată a reușit sa păstreze și să întărească încrederea cetățenilor. Iar astăzi, leul moldovenesc și-a afirmat rolul său ca mijloc de plată consfințit prin Constituție și Banca Națională dispune de experiența necesară ca să-i asigure rezistența și să mențină sectorul bancar stabil și de încredere.
„Ne dorim ca fiecare cetățean să prospere în Moldova, să își poată construi o viață decentă acasă, alături de familia lui, iar pentru asta e nevoie să știm nu doar cum să cheltuim banii, dar și cum să îi economisim și să-i investim. În acest sens, Banca Națională de mai mulți ani face educație financiară pentru toți, indiferent de vârstă și ocupație. Ne dorim ca populația să învețe să își gestioneze corect banii, pentru a-și crește bunăstarea și a contribui la dezvoltarea economică. Așa că vom face tot ce ne stă în puteri ca BNM să rămână o instituție independentă și deciziile sale să fie luate doar în interesul oamenilor din Moldova. Miza integrării europene la care muncim împreună este bunăstarea statului și bunăstarea fiecărui cetățean. La mulți ani leului moldovenesc! La mulți ani monedei noastre naționale!”, a mai adăugat Octavian Armașu.
Rolul de bază pe piața internă și externă a Țării Moldovei îl jucau monedele din străinătate confecționate din aur și argint: ducații, florinii, zloții etc. În secolul al XVII-lea d.Hr., în Balcani și Țara Moldovei și-a făcut apariția și moneda olandeză «leeuwendaalder», pe care era chipul unui leu. Locuitorii Moldovei numeau aceste monede „lei”. În 1867, după Unirea Principatelor Române, cu numele de „leu” a fost botezată moneda României, iar după căderea Uniunii Sovietice și bancnota Republicii Moldova a luat același nume. Leva bulgară are exact aceeași istorie.
Istoria leului moldovenesc:
În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, sistemul monetar din Basarabia era într-o stare de haos: erau în circulație în același timp rubla sovietică, marca germană (Reichsmark, introdusă în perioada de ocupație) și leul românesc. A fost planificat, însă fără succes introducerea unei monede speciale, Leul Institutului de Finanțe Externă. După Operațiunea Iași-Chișinău, până în septembrie 1944, teritoriul RSSM a fost inclus în componența Uniunii Sovietice, iar rubla sovietică au devenit singurul mijloc legal de plată.
Până la proclamarea Independenței Republicii Moldova, pe 11 iunie 1991, filiala republicană a Băncii de Stat a URSS a fost redenumită în Banca Națională a Moldovei și, deja, erau luate decizii cu privire la elaborarea monedei naționale. Ca o măsură temporară de stabilizare a circulației monetare în condițiile unui deficit acut de numerar și a unor creșterii prețurilor, pe lângă rubla sovietică au fost introdusă în martie-aprilie 1991 așa-numita Cartela consumatorului.
Pe 10 iunie 1992 a fost introdusă în circulație moneda temporară – cuponul moldovenesc. În 1992-1993 au fost emise bancnote cu nominalul de 50, 200, 1.000 și 5.000 de cupoane, care folosite în paralel cu rubla sovietică în raport de 1:1.
Pe 29 noiembrie 1993, cuponul a fost înlocuit cu Leul, care a devenit singurul mijloc legal de plată pe 2 decembrie 1993. Schimbul a fost făcut cu o rată de 1 leu = 1.000 de cupoane.
Știri.md amintește că Banca Națională a Moldovei va organiza un șir de evenimente publice cu prilejul celei de-a 30-a aniversări de la introducerea leului moldovenesc.