Ce spune conducerea de la Tiraspol despre criza energetică
Așa-zisul ministru al dezvoltării economice de la Tiraspol, Serghei Obolonic, afirmă că, în cazul unei crize de gaz, Transnistria nu va suferi pene de curent, iar locuitorii vor avea asigurate resursele necesare de gaz, energie electrică și căldură.
Potrivit lui Obolonic, centralele CET-Moldova și CET-Dubăsari sunt pregătite să funcționeze în regim normal pe bază de cărbune, garantând furnizarea de energie electrică pentru cel puțin 50 de zile. Electricitatea va acoperi necesitățile populației, instituțiilor sociale și sectorului alimentar, chiar și în condițiile unei eventuale crize de gaz, transmite Știri.md cu referire la infotag.md.
În ceea ce privește gazul, regiunea dispune de o mică rezervă stocată în conducte, destinată gătitului în blocurile de locuințe și funcționării spitalelor. Obolonic a subliniat că Transnistria necesită aproximativ 100 de milioane de metri cubi de gaz pe lună pentru consumatorii casnici, iar din punct de vedere tehnic nu există impedimente pentru livrarea gazului în regiune.
„Soluții pentru tranzitul gazelor există, iar linia principală prin Ucraina este funcțională. De asemenea, ruta transbalcanică a fost testată și este pregătită să asigure livrările. Tehnic, nu avem riscuri – gazul va ajunge dacă există în conducte”, a spus Obolonic.
De menționat că cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova, care deservește consumatorii din centrul și sudul țării, Premier Energy, a anunțat că pregătește un plan de deconectări planificate care ar putea fi pus în practică din 1 ianuarie 2025.
Știri.md amintește că, pe data de 16 decembrie, în R. Moldova a intrat în vigoare starea de urgență în sectorul energetic. Comisia pentru Situații Excepționale are autoritatea de a emite dispoziții cu caracter executoriu pentru autorități, agenți economici, instituții publice și cetățeni.
Potrivit autorităților, măsurile sunt menite să răspundă rapid provocărilor generate de posibila sistare a livrării de gaze naturale de către Gazprom.
Mai exact, R. Moldova riscă să fie afectată grav de o criză energetică dacă Gazprom va opri livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană. Potrivit autorităților, această situație ar putea duce la o criză umanitară în stânga Nistrului, unde locuiesc 300.000 de cetățeni. De asemenea, există riscuri majore pentru stabilitatea sistemului energetic, dar și perturbări economice severe și creșterea prețurilor.
La scurt timp, în spațiul public au apărut mai multe falsuri legate de așa-zisele măsuri luate de autorități pentru a economisi energia electrică: „O să rămânem fără gaz”, „moldovenii în beznă”, „de la ora 20:00 până la 05:00 lumina va fi stinsă în toată țară”, „Moldovagaz va solicita din nou majorarea tarifelor la gaz”.
Falsurile au fost promovate pe rețelele sociale, în special pe TikTok, unde utilizatori neidentificați au distribuit clipuri și imagini, care se inducă panică în rândul moldovenilor, fără a oferi dovezi sau surse credibile.
Citește și:
Cum se alimentează R. Moldova cu gaze naturale și energie electrică
Criză în Transnistria: Unii cetățeni ar putea fi aduși pe malul drept