Criza energetică: Premier Energy pregătește un plan de deconectări
Premier Energy Distribution SA (cel mai mare operator de distribuție) anunță despre pregătirea unui program de deconectări planificate, conform Planului de acțiuni pentru situații excepționale aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 820.
Potrivit sursei, întreruperile vor fi aplicate doar în cazul unui deficit de putere în sistem și vor exclude consumatorii de importanță vitală, „într-un mod nediscriminatoriu și proporțional față de consumatorii finali de energie electrică”, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Premier Energy susține că consumatorii afectați vor fi informați din timp prin intermediul canalelor oficiale ale operatorului, inclusiv prin e-mail, despre data, ora și durata întreruperilor.
„Programul a fost elaborat prin excluderea categoriei de consumatori de importanță vitală conform Anexei nr. 1 la Plan. Programul de întreruperi va fi aplicat exclusiv în cazul în care se va înregistra un deficit de putere în sistem și acesta va fi adaptat în funcție de magnitudinea și durata deficitului și aplicat într-un mod nediscriminatoriu și proporțional faţă de consumatorii finali de energie electrică”, precizează distribuitorul.
Premier Energy încurajează consumatorii să-și înregistreze adresele de e-mail pe pagina web oficială (https://premierenergydistribution.md) pentru a primi informații actualizate.
În paralel, operatorul avertizează asupra riscurilor de întreruperi necontrolate, cauzate de un posibil deficit de putere în sistemul comun Ucraina - R. Moldova.
În acest sens, Premier Energy afirmă că monitorizează constant situația și colaborează cu autoritățile și operatorii de transport pentru a minimiza impactul crizei asupra consumatorilor finali.
Știri.md amintește că, pe data de 16 decembrie, în R. Moldova a intrat în vigoare starea de urgență în sectorul energetic. Comisia pentru Situații Excepționale are autoritatea de a emite dispoziții cu caracter executoriu pentru autorități, agenți economici, instituții publice și cetățeni.
Potrivit autorităților, măsurile sunt menite să răspundă rapid provocărilor generate de posibila sistare a livrării de gaze naturale de către Gazprom.
Mai exact, R. Moldova riscă să fie afectată grav de o criză energetică dacă Gazprom va opri livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană. Potrivit autorităților, această situație ar putea duce la o criză umanitară în stânga Nistrului, unde locuiesc 300.000 de cetățeni. De asemenea, există riscuri majore pentru stabilitatea sistemului energetic, dar și perturbări economice severe și creșterea prețurilor.
La scurt timp, în spațiul public au apărut mai multe falsuri legate de așa-zisele măsuri luate de autorități pentru a economisi energia electrică: „O să rămânem fără gaz”, „moldovenii în beznă”, „de la ora 20:00 până la 05:00 lumina va fi stinsă în toată țară”, „Moldovagaz va solicita din nou majorarea tarifelor la gaz”.
Falsurile au fost promovate pe rețelele sociale, în special pe TikTok, unde utilizatori neidentificați au distribuit clipuri și imagini, care se inducă panică în rândul moldovenilor, fără a oferi dovezi sau surse credibile.
Citește și:
Cum se alimentează R. Moldova cu gaze naturale și energie electrică
Criză în Transnistria: Unii cetățeni ar putea fi aduși pe malul drept