Alexandru Slusari: Guvernul nu vrea să îi asculte pe agricultori
Președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, a povestit în cadrul unui podcast cum poate fi rezolvată situația din sectorul agricol, dar și cum autoritățile îi pot ajuta pe agricultorii care au probleme în achitarea creditelor pentru finanțare.
În cadrul podcastului „Raport” cu Nicolae Chicu, președintele Asociației „Forța Fermierilor” a declarat că sunt trei categorii de creditori. Este vorba despre bănci, organizații de microfinanțare și furnizori de inputuri, iar cele mai multe probleme pe care le au agricultorii sunt cele cu organizațiile de microfinanțare, unde nu este gaj, dobânzile sunt foarte mari, iar ei nu se joacă cu avertizări, ci vin cu titluri executorii și încep a lua tehnica agricolă, transmite Știri.md.
Astfel, Alexandru Slusari împreună cu agricultorii au propus autorităților o soluție prin care datoriile fermierilor să fie puse pe pauză timp de un an, însă Guvernul nu a întreprins nimic în acest sens.
Noi, agricultorii, am propus ca prin decizia Comisiei Situații Excepționale să fie creată o Comisie specială care să examineze dosarele tuturor agricultorilor care se vor adresa acestei Comisii. Această Comisie, dacă ar fi creată, atunci ea ar avea dreptul să oblige Camera de Comerț și Industrie să elibereze avizele de forțe majore. Ideea era ca atunci când agricultorii vor depune aceste cereri să apară efectul suspensiv, iar datoriile agricultorilor să fie puse pe pauză timp de un an. Asta am cerut noi, iar autoritățile nu au vrut să facă asta, chiar dacă ele, la început, erau de acord cu agricultorii. Din luna octombrie a început perioada de plată când toți creditorii au dreptul să încaseze datoriile, iar Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu a întreprins nimic pentru a-i ajuta pe agricultori”, a spus Alexandru Slusari.
Știri.md amintește că, la data de 5 decembrie, mai mulți fermieri au organizat un protest pentru a-și arăta nemulțumirea față de autorități. Astfel, unii fermieri au adus cu ei bălegar, pe care l-au pus în saci în fața Guvernului.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că moratoriul la calcularea penalităților de către bănci și la executarea silită, propus de către Asociația „Forța Fermierilor”, nu poate fi aplicat sub nicio formă.
Totodată, fermierii urmau să aibă la data de 4 decembrie o discuție cu Maia Sandu.
La scurt timp, în cadrul unei emisiuni, deputatul PAS Radu Marian a avertizat că bugetul nu este infinit, iar îndeplinirea solicitărilor ar implica realocarea fondurilor de la alte scopuri.
Acesta spune că statul susține agricultura prin subvenții, menționând că au fost alocate sume pentru motorină și TVA. Cu toate acestea, fermierii au continuat protestul, aducând simbolic balegă și paie la sediile Președinției, Parlamentului și Guvernului.
Pe 8 decembrie, agricultorii au anunțat că pleacă din PMAN, însă au promis că vor continua să lupte pentru viitorul lor și al copiilor lor.
Ulterior, Alexandru Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, a declarat că agricultorii iau în calcul posibilitatea blocării traseelor din țară, dar și a Portului Giurgiulești.