main logo
1476

De ce sunt atât de multe conflictele în Orientul Mijlociu?

Orientul Mijlociu constituie o problemă politică majoră pentru majoritatea țărilor din afara regiunii și reprezintă o sursă continuă de conflicte și instabilitate globală.

De ce sunt atât de multe conflictele în Orientul Mijlociu?De ce sunt atât de multe conflictele în Orientul Mijlociu. Foto: politicall.ro

De aceea, a înțelege rădăcinile conflictelor din Orientul Mijlociu devine o chestiune esențială pentru orice alegător sau politician.

Actualele probleme complicate sunt mai ușor de deslușit atunci când urmezi firul istoriei și povestea dintre arabi și persani, suniti și șiiți, precum și animozitățile de lungă durată dintre cele două grupuri. Deși șiiții reprezintă o minoritate în lumea islamică, comparativ cu numărul de suniți, bastionul acestora în zilele prezente - Iran - împreună cu răsturnarea regimului sunit al lui Saddam Hussein în Irak și alianțe cu grupuri precum Hezbollah - au ajutat această ramură islamică să își extindă influența șiită în întreaga regiune.

Agenția de informații și analize geopolitice Stratfor a realizat în acest sens un infografic, pentru o întelegere mai clară a liniilor de demarcație și alianțele dintre suniți și șiiți care definesc conflictele din Orientul Mijlociu din zilele noastre. Infograficul, denumit „Balanța dogmatică a puterilor în Orientul Mijlociu”, evidențiază tabăra arabă condusă de Saudiți (Maroc, Egipt, Sudan, Arabia Saudita, Emiratele Arabe, Qatar, Kuweit și Iordania), tabăra siită condusă de Iran (Iran, Siria, Iraq), statele sunite non-arabe (Pakistan, Turcia), zonele de conflict (regiunea controlată de Statul Islamic din Siria și Iraq, Yemen) și sferele de influență dorite de Iran.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării