main logo
3208

Podul Eiffel de la Ungheni la 135 de ani. Află-i istoria

Astăzi, 27 aprilie 2012, se împlinesc 135 de ani de la darea în exploatare a podului feroviar peste râul Prut "Gustave Eiffel".

Podul Eiffel de la Ungheni la 135 de ani. Află-i istoriaPodul Eiffel din Ungheni a fost gândit şi proiectat de către renumitul inginer francez Alexandre Gustave Eiffel

Cu această ocazie, la ora 16.00, primaria oraşului Ungheni va organiza o serie de evenimente, la care vor participa ambasadorul Franţei în Republica Moldova, Gérard Guillonneau şi şeful Oficiului consular al României în Republica Moldova, Petru Liţiu.

Podul Eiffel din Ungheni a fost gândit şi proiectat de către renumitul inginer francez Alexandre Gustave Eiffel, de la care construcţia metalică de oţel a şi preluat numele. Pe acest pod feroviar, în drumul său spre Odessa, a trecut în 1885 şi poetul Mihai Eminescu.

În a doua parte a veacului XIX, o viitură a distrus podul feroviar de la Ungheni. În faţa problemei, conducerea căilor ferate basarabene a cerut ajutorul lui Gustave Eiffel, unul dintre cei mai buni proiectanţi de poduri feroviare ai timpului. Acesta soseşte în Basarabia, cercetează locul, iar în primăvara anului 1876 proiectul noului pod este definitivat şi începe construcţia.

La 10 ani de la darea în exploatare a Podului Eiffel din Ungheni, în inima Parisului se începuse construcţia unui turn gigant ce avea să poarte acelaşi nume ca şi podul de oţel din Basarabia. Unghenenii care aveau pe atunci treabă în Franţa recunoşteau în Turnul Eiffel acelaşi stil al podului de pe Prut. E şi firesc, fiindcă la proiectarea scheletului metalic al turnului din Paris, Gustave Eiffel a repetat anumite elemente ale Podului construit în Basarabia. Se zice că aliajul şi niturile construcţiilor din Ungheni şi Paris sunt similare. Nu în zadar Podul din Ungheni mai este numit şi Turnul Eiffel culcat.

Podul Eiffel de pe Prut este înfrăţit şi cu celebrele construcţii metalice din Franţa – viaductul Garabit peste râul Truyere şi podul feroviar Bordeaux peste fluviul Garonne, dar şi cu podul Maria Pia de pe râul Douro din Portugalia. Una dintre „verişoarele” podului din Ungheni este însăşi Statuia Libertăţii din Statele Unite ale Americii: Gustave Eiffel a realizat carcasa metalică din interior a statuii.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării