main logo
704

Zilele erau cu o jumătate de oră mai scurte acum 70 de milioane de ani

Lucrurile din Univers se află într-o permanentă evoluție și schimbare, iar un exemplu îl reprezintă durata unei zile acum 70 de milioane de ani.

Zilele erau cu o jumătate de oră mai scurte acum 70 de milioane de ani

Cercetătorii au descoperit o fosilă îngropată în pământ pentru câteva milioane de ani, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

Aceasta s-a dovedit utilă oamenilor de știință, care au ajuns la concluzia că o zi obișnuia să fie mai scurtă în trecut. Vorbim, de fapt, despre cochilia unei bivalve (o clasă de moluște) care datează din era cretacică. 

Analizarea acesteia le-a permis cercetătorilor să descopere că, de fapt, durata unei zile de pe Pământ era cu o jumătate de oră mai mică acum 70 de milioane de ani.

Noua descoperire susține predicțiile făcute de modelele astronomice. 

Aceasta s-a realizat prin analizarea felului în care a crescut molusca respectivă, printr-o serie de „inele” similare cu cele pe care le poți vedea atunci când tai un copac. 

Prin diverse măsurători, cercetătorii au putut număra zilele dintr-un an și chiar și felul în care varia lumina în fiecare zi.

De ce durata unei zile era mai scurtă înainte

Explicația este una destul de simplă: felul în care planeta noastră se rotește s-a schimbat. 

Și pentru că nu putem să ne întoarcem în trecut și să observăm acest lucru direct, ne rămâne doar să analizăm semnele pe care Pământul le-a păstrat, de-a lungul timpului.

Potrivit rezultatelor, un an din era în care trăiau și dinozaurii pe Pământ ar fi durat, de fapt, 372 de zile. Totuși, deși numărul de zile ar fi fost ceva mai mare, durata unei zile ar fi fost, de fapt mai mică. 

Astfel, fiecare zi ar fi durat cu o jumătate mai puțin decât durează în ziua de azi. Explicația este dată de faptul că Pământul s-ar fi rotit mai rapid în era cretacică, de 372 de ori pe an.

Acest lucru i-a făcut pe cercetători să ajungă la concluzia că viteza cu care Luna se îndepărtează de Pământ a crescut și ea, cu timpul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării