Schimbarea imensă din timpul pandemiei influențează direct cercetarea cutremurelor
Oamenii de știință spun că lumea a stat, la propriu și figurat. Izolarea în casă de pe întreg globul a redus drastic activitatea umană. Ca rezultat direct, Pământul se agită cu mult mai puțin.

Astfel, o echipă internațională de cercetători a descoperit că vibrațiile seismice generate de oameni au scăzut cu până la 50% la nivel global, potrivit unui nou articol publicat în revista Science, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.
„Perioada aceasta liniștită, fără «zgomote» seismice este cea mai lungă și mai proeminentă reducere antropogenă din punct de vedere seismic înregistrată la nivel global”, au menționat cercetătorii în lucrarea lor.
Datorită acestei perioade liniștite, oamenii de știință au reușit să obțină o înregistrare fără precedent a semnalelor seismice din surse naturale, inclusiv cutremure mici și erupții vulcanice.
Moment de respiro pentru Pământ
„În timp ce reducerea este mai puternică la seismometrele de suprafață din zonele populate, această liniște seismică se extinde pe mulți kilometri radial și la sute de metri adâncime.
Aceasta oferă o oportunitate de a detecta semnale subtile din surse seismice subterane care ar fi fost ascunse în timpuri mai zgomotoase și pentru a evalua sursele de zgomot antropic.”
Cercetătorii au colectat date de la 268 de stații seismice din 117 țări și au examinat intervalele de frecvență asociate în mod normal cu activitatea umană.
Perioada liniștită a început în China la sfârșitul lunii ianuarie 2020 și a coincis cu răspândirea coronavirusului și a măsurilor de izolare, cu Europa și restul lumii, din martie până în aprilie 2020.
„Nivelul de zgomot pe care îl observăm în timpul izolării a durat mai mult și a fost deseori mai mic decât perioada de Crăciun până la Anul Nou”, au remarcat cercetătorii în lucrarea lor, o perioadă care în mod normal este cea mai liniștită din punct de vedere seismic.
Modificările de tipul acesta au fost remarcate încă din primăvară, în Belgia.
Acolo, Thomas Lecocq, geolog și seismolog la Observatorul Regal din Belgia, a observat printre primii acest fenomen prin care trece Pământul.
Bruxelles, de exemplu, avea cu 30% până la 50% mai puțin zgomot ambiental produs de oameni. Scăderea a fost remarcată în momentul în care țara a închis școlile și numeroase afaceri și-au sistat activitatea.