main logo
704

NASA a fotografiat în timp real o avalanșă pe Marte. Cum arată fenomenul

NASA a surprins o avalanșa pe Marte. E un fenomen destul de rar și pe cât de spectaculos te poți aștepta. Imaginea de acum a fost surprinsă de sonda Mars Reconnaissance Orbiter.

NASA a fotografiat în timp real o avalanșă pe Marte. Cum arată fenomenul

Imaginea surprinsă de NASA, cu avalanșa de pe Marte, se întâmplă, de regulă, într-un anumit sezon, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

După cum au explicat specialiștii agenției, primăvara soarele e mai puternic la Polul Nord al planetei. Acolo sunt diverse straturi de rocă sedimentate în timp.

Spre deosebire de-o avalanșă de pe Pământ, când zăpadă se rupe de pe munte, aici e vorba de praf și rocă. NASA susține că temperaturile mai ridicate destabilizează gheața și roca începe să alunece la vale. Ceea ce duce la o avalanșă pe Marte, similară uneia de zăpadă de pe Pământ.

Cât de mare a fost avalanșa de pe Marte surprinsă de NASA

Conform informațiilor oficiale furnizate de NASA, blocurile de rocă și gheață au căzut pe-o pantă de circa 500 de metri. 

Mișcarea asta naturală a ridicat în aer nori de praf. Totul s-a întâmplat în mai, când a fost surprinsă și imaginea de mai sus. A fost însă publicată abia acum.

Fenomenul producerii unei avalanșe pe Marte s-a mai întâmplat în trecut. Prima dată a fost surprinsă o avalanșa în 2008. Sigur, n-a fost pentru prima dată în istoria planetei, doar prima dată când NASA a reuști să documenteze fenomenul. Apoi s-a mai întâmplat și în 2012.

În prezent, agenția spațială se pregătește pentru o misiune nouă pe Marte. E și prima când va trimite un elicopter care să survoleze planeta roșie.

Cercetătorii NASA lucrează de patru ani la acest de proiect și din punct de vedere tehnic sunt pregătiți pentru provocare. Elicopterul va fi trimis la pachet cu un rover nou. 

Chiar dacă elicopterul se va dovedi un eșec, misiunea vehiculului spațial terestru Mars 2020 nu va fi afectată. Acesta este succesorului vehiculului Curiosity, care se află deja pe suprafața planetei Marte din 2012.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării