Olimpiada 2018: Istoria uimitoare a patinajuluI artistic
Patinajul a apărut cu aproximativ 200 de ani în urmă şi până a ajunge la forma spectaculoasă pe care o vedem în prezent la TV a trecut prin mai multe schimbări.
De la competiţii dezorganizate, în care participau de obicei doar bărbaţi cu mişcări greoaie, ţeapăne şi desenau pe gheaţă cu patinele mişcări în formă de cifra opt, până la probe sportive cu mişcări artistice şi rafinate, potrivit tvrmoldova.md.
Cel care a schimbat în mod categoric stilul de a patina, a fost balerinul şi patinatorul de origine americană, Jackson Haines, considerat până în zilele noastre „părintele patinajului artistic modern”.
În 1864, acesta a îndrăznit să încalce regulile existente până atunci şi a uimit publicul când şi-a prezentat numărul de patinaj, având pe fundal muzică.
Haines îşi mişca mâinile în timp ce se deplasa liber pe gheaţă şi a încercat să facă salturi, lucru pentru care americanii l-au taxat. Pentru că aceştia nu i-au acceptat inovaţiile, el a plecat din ţară la Viena, unde a găsit mulţi adepţi ai stilului dezvoltat de el.
În România, acest tip de sport a început să fie practicat din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. La 17 februarie 1874, membrii Asociaţiei de patinaj din Cluj au participat la primul concurs public.
După 1910, patinajul artistic a început să fie practicat de tot mai mulţi pasionaţi. Primul for de conducere al patinajului din România a fost "Comisia de patinaj", înfiinţată în 1922, care a devenit mai târziu federaţie.
Patinajul artistic este cel mai vechi sport de la Jocurile Olimpice de Iarnă şi a fost inclus în programul olimpiadei de la prima ediţie, ce a avut loc în Franţa Chamonix, în 1924.
Până în 1972 s-a concurat la simplu, masculin şi feminin, şi perechi. Iar din 1976 s-a introdus proba de dans.
Din 9 februarie, urmăriţi la TVR MOLDOVA cea de a XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă, de la PyeongChang din Coreea de Sud. Timp de două săptămâni vom transmite 102 evenimente sportive, la 15 discipline din 7 sporturi.
Doar la TVR MOLDOVA veţi avea parte de cele mai importante şi interesante probe de la olimpiadă, comentate de cei mai valoroşi jurnalişti sportivi din România.