Din nou emoţii pentru Moldova
La cea de-a XXX-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară de la Londra, Moldova s-a deplasat cu 20 de sportivi, deşi era anunţat că lista deţine 22 de sportivi, atletele Marina Marghieva şi Natalia Artîc au fost indisponibile de a merge la Londra.

Cu trecerea zilelor de competiţie ne-am văzut cu mai mulţi reprezentanţi eliminaţi, astfel încât am rămas cu doar 6 sportivi, după ce Tatiana Chișca, Marina Zgurscaia, Artiomov Dănilă, Sergiu Toma, Ivan Remarenco, Olesea Cojuhari, Dan Olaru, Sergiu Marghiev şi Vasilii Belous au părăsit competiția, Oleg Berdos, Natalia Cerches şi Ion Luchianov au ajuns în finale, iar Cristina Iovu și Anatolie Cîrîcu şi-au încheiat participarea câștigând câte o medalie de bronz la haltere.
Astăzi, Moldova are din nou emoţii, după două zile de pauză, în care nu am avut participanţi, astăzi vom sta cu ochii pe atletele Zalina Marghieva şi Elena Popescu.
1. Zalina Marghiev - Atletism (8 august)
2. Elena Popescu - Atletism (8 august)
3. Svetlana Saenco - Lupte libere (9 august)
4. Iaroslav Mușinschi - Atletism (12 august)
5. Roman Prodius - Atletism (12 august)
6. Nicolai Ceban - Lupte libere (12 august)
Vezi mai jos cum au concurat sportivii moldoveni:
(1) Dan Olaru
Primul moldovean care a participat la Jocurile Olimpice de la Londra a fost Dan Olaru, tir cu arcul. Cel mai tânăr olimpic moldovean participant la Londra (15 ani), a ocupat locul 47 în preliminariile probei de Tir cu Arcul, reuşind să adune un punctaj de 654 (324 în prima manşă şi 330 în cea de-a doua) şi va întâlni în runda a doua reprezentantul Statelor Unite Jake Kaminski, care s-a clasat pe locul 18 în calificări.
Olaru s-a întâlnit cu experimentatul american Jake Caminschi, reuşind să-l învingă după o revenire incredibilă. După ce era condus cu scorul de 4-0, 5-1 şi 5-3, Dan a reuşit execuţii incredibile, egalând scorul 5-5, iar în lovitura de departajare a trimis săgeata în "9", în timp ce americanul a reuşit dor un "7" şi s-a calificat în următoarea rundă unde avea să-l întâlnească pe favoritul gazdelor, britanicul Simon Terry, în vârstă de 38 de ani.
Nu a fost o problemă pentru micul nostru erou, care a fost total relaxat, reuşind să trimită "10" după "10", în timp ce britanicul era tot mai disperat, nereuşind să găsească ţinta de "10". Scor final, 7-1 pentru Dănuţ!
În meciul decisiv de calificare în sferturile de finală, Dan nu a rezistat în faţa experimentatului koreean Bumbin Kim, pierzând cu scorul de 1-7, clasându-se pe locul 9 în clasamentul final, fiind totuşi o bună performanţă pentru tânărul olimpic.
(2) Artiomov Dănilă
Înotătorul Dănilă Artiomov a intrat al doilea în competiție. Tiraspoleanul, participant în proba de 100 de metri bras, a ratat calificarea în penultimul act al acestei probe și se va întoarce la Chișinău. Dănilă a încheiat pe ultimul loc seria preliminară, a doua, din care a făcut parte, avînd un timp de 1:03.57. Cel mai bun timp pentru calificarea în finală a fost obţinut de luxemburghezul Laurent Carnol (1:01.46).
(3) Oleg Berdos
Al treilea reprezentant al Moldovei care și-a încercat norocul la Londra a fost ciclistul Oleg Berdos. Sportivul nostru a concurat sâmbătă, 28 iulie, la proba de ciclism pe șosea. Oleg (25 de ani) a evoluat sub numărul 128, dar nu a putut termina cursa de 249 km, abandonând la km 168, când se afla pe locul 119, fiind nevoit să părăsească Jocurile Olimpice.
(4) Marina Zgurscaia
A urmat Marina Zgurscaia (23 de ani), din Chișinău, la tir cu pistolul 10m, calificări, duminică, 29 iulie. Chișinăuianca a reușit doar locul 29 din 49 de sportive, acumulând 377 de puncte, insuficient de a se califica în finală. Astfel, Marina și-a încheiat participarea la Londra.
(5) Tatiana Chișca
Nici tânăra înotătoare Tatiana Chișca (17 ani) nu a avut mai mult succes. Tanea a terminat pe ultimul loc seria a doua de calificări la 100 m bras, cu un timp de 1:13.30, terminând duminică, 29 iulie, participarea la Londra.
(6) Vasilii Belous
Al treilea reprezentant al Moldovei care a participat duminică, 29 iulie, a fost pugilistul Vasile Belous. Sportivul din Grimăncăuți a intrat în luptă din Runda I, unde l-a întâlnit pe reprezentantul Tanzaniei Selemani Kidunda. Belous a reușit o luptă fenomenală, învingând categoric, scor 20-7, calificându-se în șaisprezecimile de finală.
Runda şaisprezecimilor a fost nefastă pugilistului nostru, cedând în faţa ucraineanului Taras Shelestyuk, scor 17-5
(7) Cristina Iovu
Mândria Moldovei, Cristina Iovu, a intrat în concurs duminică, 29 iulie, după-amiază, în finala de la 53 kg, reușins să câștige proba de smuls, ridicând 99 kg, ca mai apoi să ridice 120 kg la specialitatea de aruncat. Cu un total de 219 kg, Cristina a ocupat locul al treilea, urcând pe podiumul olimpic.
(8) Sergiu Toma
Judokanul Sergiu Toma (25 ani), din Chişinău, a ratat, marţi, 31 iulie, calificarea în sferturile de finală ale categoriei de 81 kg, după ce a fost învins de Takahiro Nakai din Japonia. Anterior a reuşit calificarea în optimile categoriei de 81 kg după ce a trecut de Jaromir Musil din Cehia prin procedeul ippon.
(9) Ivan Remarenco
După ce cu o zi înainte a fost eliminat din concurs judokanul Sergiu Toma, a venit rândul ca ziua următoare, 1 august, să plece acasă şi al doilea reprezentant al Moldovei de la această probă, Ivan Remarenco, din Anenii Noi (23 ani), categoria 90 kg, care a fost eliminat de rusul Kiril Denisov.
(10) Sergiu Marghiev
Atletul Sergiu Marghiev nu a reuşit calificarea în următoarea rundă a probei de aruncare a ciocanului, reuşind un rezultat de 69,76 m, insuficient pentru a se clasa între primii 12.
(11) Olesea Cojuhari
Olesea Cojuhari a fost a doua atletă, după Sergiu Marghiev, care a intrat în concurs la Londra, având aceeaşi soartă ca şi Sergiu, nereuşind să se califice în viitoarea rundă a probei de 400 m plat, terminând sursa pe locul 5 din cele 7 atlete care au luat startul în manşa de calificare, cu un timp de 53 sec, 64
(12) Ion Luchianov
Unul dintre cei mai experimentaţi sportivi moldoveni de pe arena internaţională, atletul Ion Luchianov, (31 ani), din Criuleni, a păşit cu bine la Londra, reuşind, vineri, 3 august, să se califice în finala pribei de 3000 m cu obstacole. Sportivul nostru a terminat cursa pe locul 5, cu un timp de 8:22,09, mergând în ultimul act al competiţiei, de duminică, 5 august.
Luchianov a intrat în TOP 10 al marii finalei olimpice de 3000 m cu obstacole de la Jocurile Olimpice de la Londra, reușind să termine cursa cu timpul de 8:28.15. Campion a devenit Ezekiel Kemboi din Kenia cu timpul de 8:18.56.
(13) Anatolie Cîrîcu
Reprezentantul Moldovei la proba de haltere, categoria 94 kg, de la Jocurile Olimpice de la Londra, Anatolie Cîrîcu, a cucerit duminică, 4 august, medalia de bronz. Sportivul din Cahul, în vârstă de 23 de ani, a ridicat un total de 407 kg (181 la smuls și 226 la aruncat) și urcă pe podiumul olimpic.
Campion a devenit Ilya Ilyn din Kazakhstan, ridicând 417 kg, reușind să doboare de trei ori în această seară recordul olimpic și odată cel mondial! Argintul a intrat în posesia rusului Alexandr Ivanov cu un total de 409 kg.
Este cea de-a doua medalie cucerită de Moldova la această ediție ale Jocurilor Olimpice de la Londra, după ce și Cristina Iovu a adus bronzul, tot la haltere!
(14) Natalia Cerches
Reprezentanta Moldovei în finala probei amiral a Jocurilor Olimpice de la Londra, cea a Maratonului, Natalia Cerches, a terminat cursa în TOP 70.
Sportiva de 36 de ani a parcurs cei 42,2 km pe străzile capitalei britanice într-un timp de 2:37:13, stabilind un nou record personal, ocupând la final locul 65, din cele 118 atlete care au luat startul.