Cum a fost întâlnit la aeroport moldoveanul care a alergat 50 km la -60°C
Moldoveanul care a alergat 50 de kilometri la o temperatură de -60 de grade, devenind astfel primul sportiv care reușește această performanță, a revenit acasă.
Dmitri Voloșin a fost întâmpinat la Aeroport cu aplauze de prieteni și rude. Sportivul spune că maratonul a fost o încercare și pentru el, dar tăria de caracter l-a ajutat să ajungă până la final, transmite Știri.md cu referire la Protv.md.
Familia și prietenii l-au întâmpinat pe Dmitri Voloșin cu aplauze și strigăte de bucurie, imediat cum a pășit în sala de întâmpinare. Primul care a alergat să-i sară în brațe a fost Mihai, fiul sportivului.
Prietenii i-au dăruit o candelă, iar sportivul i-a oferit-o în dar Evei, fetiței de 4 ani care suferă de paralizie cerebrală, pentru care a și lansat proiectul „Unfrozen”, cu scopul de a colecta bani pentru reabilitarea acesteia.
„Eva ține”.
Apropiații sportivului au răsuflat ușurați, văzându-l acasă. Aceștia spun că cele cinci ore în care Dmitri a alergat la o temperatură de -60 de grade a fost o grea încercare și pentru ei.
Veronica Voloșin, fiica: „- Ea plânge și acum, totul e bine. - A fost foarte greu. Te gândești, poate va fugi, poate nu, stai și aștepți să ți se spună că totul e bine”.
Victoria Voloșin, șoția: „Sunt foarte agitată de ideea că pot să-l vad. Nici nu-mi pot imagina temperatura de acolo, cum poți să alergi".
Mihai Voloșin, fiul: „Voi crește și când voi ști că pot face acest lucru, tot voi alerga”.
La cea mai mare provocare din viața sa, așa cum o numește Dmitri, sportivul a ajuns după alte maratoane parcurse la temperaturi scăzute.
În ultima lună a practicat criogenia, s-a antrenat mult și a căutat metode pentru a-și îmbunătăți costumul de alergat. Împreună cu doi însoțitori, care i-au fost alături pe parcursul traseului, dar într-o mașină, a pornit la drum. Inițial, acesta și-a propus să alerge 35 de km.
Dmitri Voloșin, sportiv: „La km 35, ziceam că încă mai am forțe și o să alerg 50 de km. Le-am spus băieților, au început să mă convingă să nu o fac, nu arătam chiar bine la acel moment. Ziceau: „Dima, 42 km, îți ajung”, dar eu am zis: „Nu, voi alerga 50 km”. Mi-au turnat ceai, mi-au schimbat masca și am fugit”.
Timp de 5 ore, cât a alergat pe zăpadă, pe un frig de crapă pietrele, a încetinit pasul doar de cinci ori, chiar dacă hainele erau pline de promoroacă.
Dmitri Voloșin, sportiv: „Mă apropiam, îmi schimbam masca, beam ceaiul și gelul energizant. Am stat 10 secunde și am fugit mai departe”.
La temperatura de -60 de grade mai că nu simți oxigenul, spune sportivul, așa că uneori și-a folosit și abilitatea de a-și reține respirația.
Dmitri Voloșin, sportiv: „Cu 5 km înainte de final, nu-mi mai ajungeau puteri, vedeam doar un metru pătrat înaintea mea. Mi-au spus că au trecut pe lângă mine băieții și întrebau: „Dima, e în regulă?”. Nici capul nu întorceam. Important, într-un asemenea maraton, e călirea caracterului, nu a mușchilor și a pielii“.
La finalul maratonului, sportivul era într-atât de înghețat, încât cu greu a putut să desfacă drapelul și să-l pună în spate.
Dmitri Voloșin, sportiv: „Mi s-a părut că l-am scos, l-am pus și am alergat, 5 secunde, dar în video se vede că a fost un minut și jumătate. Îngheață nu doar articulațiile, dar și creierul. Nu, nu am făcut ceva ce niciun om nu ar putea face, pur și simplu eu m-am decis s-o fac”.
În cel mai friguros loc de pe Pământ, pe Dmitri l-au însoțit doi prieteni. Unul a supravegheat starea sportivului, iar cel de-al doilea a surprins momentele unice cu camera video.
Andrei Matcovschi, manager proiecte: „Cam încordat, în schimb cu mare doză de hormoni, misiunea noastră a fost să-l asigurăm să rămână viu. Ca să înțelegeți, noi ieșim din mașină, pe un minut, două și spuneam „Vai ce-i de frig”.
Alexandru Berdicevschi, fotograf: „Noi într-adevăr ne făceam griji, în special spre final. Vedeam că pierde puterile și doream să alerge ultimii metri, deși de la început mă îndoiam”.
În aprilie anul trecut, Dmitri a alergat la renumitul Maraton de la Polul Nord, obținând locul doi. Atunci a parcurs 42 km în 5 ore și 3 minute.
În 2014 a participat la cursa de triatlon IronMan de la Zurich, unde a înotat 3,9 kilometri, a mers 10 km pe bicicletă și a alergat 42 de km.
Dmitri mai este maestru în sport și la freediving. Recordul său personal este de 6 minute și 30 de secunde sub apă.