Ziua profesională a asistenților medicali de operație. Lucrător: Ne dorim un salariu mai decent
Stau în spatele chirurgilor, dar au o misiune la fel de importantă. Este vorba despre asistentele medicale de operație, care ajută la salvarea a mii de oameni. De exemplu, la Institutul de Medicină Urgentă se fac zilnic cel puțin 50 de intervenții.
Iar pregătirile, extrem de minuțioase, care durează uneori mai mult decât intervenția în sine, reprezintă munca lor, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.
Acestea încep cu sterilizarea atentă a ustensilelor și continuă cu alinarea pacienților stresați. Astăzi, de ziua lor profesională, asistenții medicali de operații își doresc un salariu decent, dar și mai mulți colegi care să-i urmeze în misiunea de a salva vieți.
„Noi lucrăm zilnic în sala de operație. Fiecare dimineață începe cu pregătirea sălii și a ustensilelor. Apoi îmbrăcăm aceste halate. În acest timp pacientul este deja pe masa de operație”.
Regula cea mai importantă este ca totul să fie sterilizat la maximum, astfel încât intervențiile chirurgicale să decurgă fără complicații și cu efecte adverse minime. Aceasta este responsabilitatea exclusivă a asistentei de operație, mâna dreaptă a chirurgului. Maria Tonu și-a petrecut mai bine de jumătate din viață în sălile de operație ale Institutului de Medicină Urgentă, uneori în ture chiar și 24 de ore. Deși în tinerețe nu se vedea neapărat în medicină, de 25 de ani ajută zilnic la salvarea de vieți.
„- Îmi era frică să fiu asistentă de operație. Aveam frică de sânge, dar cu anii m-am deprins. Nu mă închipui într-o altă profesie.
- S-a întâmplat să pierdeți cunoștința?
- Da, a fost odată când eram primele zile”, a declarat Maria Tonu.
Acum femeia este privită cu multă admirație de tinerele care îi calcă pe urme. Irina Gheorghelași are 21 de ani și este cea mai tânără asistentă din întreaga echipă a spitalului. A venit la Institutul de Medicină Urgentă imediat după absolvirea colegiului, iar de jumătate de an muncește în sala de operații. Deocamdată este implicată în intervenții mai simple, dar înțelege că din clipa în care a pășit pragul spitalului, și-a asumat o responsabilitate mai mare. Mai ales că practica bate teoria, recunoaște tânăra.
„Primele operații am fost împreună cu cineva mai experimentat, dar oricum două săptămâni mi-a fost greu să mă acomodez. Toți vin cu stres, emoții. Cineva prima dată, cineva nu. Trebuie să discutăm liniștit cu pacienții, ca să-i liniștim. Singurul scop este să ajut cât mai mulți oameni”, a menționat Irina Gheorghelași.
La Institutul de Medicină Urgentă activează 57 de asistenți medicali de operație. Prea puțini pentru a face față volumului de muncă. Mai ales că anume la acest spital sunt aduse victimele celor mai grave accidente și urgențe medicale.
„Ne dorim în primul rând un salariu mai decent și să avem lucrători mai mulți, fiindcă trebuie. Când suntem mai puțini facem un lucru mai voluminos”.
„Eu mi-am început cariera profesională cu asistentă de operație. Desigur că am evoluat, medicina nu stă pe loc. Acum suntem dotați cu instrumente mai performante. Noi avem săli de operații planice și urgente, care lucrează 24/24, și unde sunt aduși cei mai gravi bolnavi. De exemplu, pacienții de la accidente”.
Pe parcursul anului trecut, la Institutul de Medicină Urgentă au fost efectuate circa 24 de mii de operații. Asta ar însemna aproximativ 50 de intervenții chirurgicale pe zi. În fiecare an, la 15 februarie, este marcată Ziua profesională a asistenților de operație.