main logo
520

Ziua Mondială a Libertății Presei: Independența mass-mediei din Moldova

Astăzi, 3 mai, este marcată Ziua Mondială a Libertății Presei, care a fost instituită la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Ziua Mondială a Libertății Presei: Independența mass-mediei din MoldovaImagine simbol

Centrul pentru Jurnalism Independent, alături de alte opt organizații neguvernamentale de media, semnalează că, în perioada 3 mai 2023 – 3 mai 2024, starea presei din R. Moldova a continuat să se confrunte cu probleme grave, transmite Știri.md.

În același timp, ONG-urile semnatare constată că, în perioada de referință, au fost înregistrate și anumite progrese, comparativ cu anii precedenți. Constatările se regăsesc în Memoriul privind libertatea presei în Republica Moldova, document lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, proclamată de Adunarea Generală a ONU acum 31 de ani.

Memoriul punctează că, în clasamentul întocmit de organizația Reporteri fără frontiere, țara noastră a înregistrat o ușoară cădere cu trei poziții față de anul precedent, situându-se pe locul 31 în lista celor 180 de state evaluate în cadrul Indicelui Mondial al Libertății Presei.

În același timp, Indicele privind Situația Presei pentru 2023 din Republica Moldova (ISPM), lansat anual de Centrul pentru Jurnalism Independent, atestă o îndepărtare a stării presei autohtone de zona situației grave. Totuși, ISPM nuanțează în continuare existența și perpetuarea mai multor factori ce erodează libertatea presei autohtone.

Organizațiile semnatare ale Memoriului au subliniat că lipsa de sustenabilitate economică și obstrucționarea accesului de informație au periclitat activitatea presei și în perioada de referință.

În același timp, autorii au apreciat apariția mai multor legi necesare presei, între care noua Lege privind accesul la informațiile de interes public și Legea cu privire la Fondul de subvenționare în domeniul mass-media.

Memoriul mai relevă și derapajele condamnabile împotriva presei, venite din partea unor actori politici, mai ales la nivel regional și local. Autorii au reamintit despre tendința constantă a unor reprezentanți ai administrației din Găgăuzia de a submina libertatea mass-mediei, dar și despre controlul politic asupra furnizorului public de servicii media din regiune, care face ca agenda redacțională să ocolească subiectele critice la adresa autorităților autonomiei.

ONG-urile semnatare au remarcat că perioada 3 mai 2023 – 3 mai 2024 nu a fost ocolită de practicile abuzive și ilegale din partea forțelor separatiste de la Tiraspol în raport cu jurnaliștii, reamintind despre reținerea și declararea drept „indezirabili” a unor reporteri care își exercitau misiunea jurnalistică.

Memoriul conține un șir de recomandări adresate autorităților, care, dacă ar fi puse în practică, ar contribui la încurajarea și protejarea presei libere. Acestea sunt:

  • scoaterea furnizorului public GRT de sub influență politică și contracararea practicilor de dezinformare atestate;
  • asigurarea transparenței proprietății în mass-media și combaterea practicilor anticoncurențiale;
  • prevenirea și sancționarea actelor de amenințare și agresiune împotriva mass-mediei;
  • renunțarea la modificările rapide ale legislației în scopul obținerii unor efecte temporare îndoielnice ce vizează asigurarea securității informaționale a statului;
  • instruirea și profesionalizarea organelor de drept pentru a răspunde eficient la amenințările digitale împotriva presei.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării