Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare, la BNRM
În cadrul Zilei Mondiale a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare, marcată pe data de 21 mai, Biblioteca Națională va inaugura prezentarea expoziției tematice Diversitatea culturală în Republica Moldova.

Expoziția reflectă mozaicul etnic, lingvistic și tradițional al societății noastre, punând în valoare contribuțiile unice ale comunităților etnoculturale la patrimoniul spiritual și cultural al țării, reunește 120 de documente din colecțiile bibliotecii: lucrări valoroase despre patrimoniul etnic, tradiții, dialog intercultural și coexistența pașnică, transmite Știri.md.
Invitată la eveniment, organizația CMI - Fundația pentru pace Martti Ahtisaari, va fi prezentată de Natalia Djandjgava, Manager de țară al organizației CMI - Fundația pentru pace Martti Ahtisaari. Aceasta va înmâna donația de carte „Găgăuzia - 30 de ani de autonomie” către IP Biblioteca Națională și va prezenta expoziția panourilor ce include cinci personalități notorii care au contribuit la dezvoltarea istoriei, limbii și culturii găgăuze.
Utilizatorii, vizitatorii bibliotecii vor avea ocazia să se familiarizeze cu expoziția ce cuprinde 10 panouri despre viața și activitatea de creație a unor personalități marcante, ca: Mihail Ciakir - preot și scriitor, a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, autorul dicționarului găgăuz - român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză; Maria Marunevici - cercetătoare, etnografă, activistă civică și politiciană; Dmitrii Caracioban - scriitor, profesor, autor al primelor filme găgăuze, este și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma; Nikolai Baboglu - scriitor, poet, pedagog și folclorist, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu, Ion Creangă, Alexandr Puskin și alții; Dionis Tanasoglu - scriitor, pedagog care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz și scrierea manualelor școlare, a fost rector al Universității de Stat din Comrat.
Expoziția face parte din campania de informare și comunicare „Găgăuzia - 30 ani de autonomie” realizată în cadrul proiectului Dialog privind Găgăuzia implementat de CMI - Fundația pentru pace Martti Ahtisaari cu susținerea Suediei. Obiectivul campaniei este să contribuie la coeziunea socială și la pacea inter - etnică din țară.
Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare a fost declarată în decembrie 2002, de către Adunarea Generală a ONU prin rezoluția 57/249 după ce, în 2001, UNESCO adoptase Declarația universală privind diversitatea culturală.
Expozițiile pot fi vizitate în perioada 22 mai - 31 mai 2025, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989 78A, Chișinău.