main logo
850

Ziua mondială a albinelor: Unde ajunge mierea produsă la noi în țară

De la an la an, mierea produsă la noi în ţară ajunge să cucerească tot mai multe rafturi din magazinele europene. Acest lucru îi motivează pe prisăcari să lucreze mai mult şi să implementeze tehnologii noi care să le aducă profituri mai mari.

Ziua mondială a albinelor: Unde ajunge mierea produsă la noi în țarăZiua mondială a albinelor: Unde ajunge miere produsă la noi în țară

De ziua mondială a albinelor, apicultorii petrec sărbătoarea tot muncind în prisacă, tgransmite Știri.md. cu referire la Publika.md.  

Pe Nicolae Poalelungi, un albinar în vârstă de 70 de ani din satul Corjova, Criuleni l-am surprins în timp ce strângea miere.

„Iată aşa cu furculiţa descăpăcim ca pe urmă mierea iese foarte bine", a spus apicultorul Nicolae Poalelungi.

Toată viaţa bărbatul şi-a dedicat-o albinelor.

„Totuşi albinele iubesc mai mult la vârsta mea, dar îmi plac şi femeile, tare îmi plac", a spus apicultorul Nicolae Poalelungi.

În acest an, apicultorul s-a întristat că a adunat cu 50 la sută mai puţină miere de salcâm decât anul trecut.

„Anul celălalt am scos câte 30 de kg, anul trecut câte 20 de kg, dar anul ăstă sunt 12-15 kg", a spus apicultorul Nicolae Poalelungi.

Prin urmare, s-ar putea ca kilogramul de miere de salcâm să ajungă să coste 120 de lei. Totul din cauza temperaturilor fierbinţi din luna mai, care au ars florile prea repede.

Ziua mondială a albinelor este şi un prilej de a face concluziile, mai ales că numărul celor, care îşi deschid o afacere dulce este în creştere. Dacă în 2016 în Moldova erau 6.200 de apicultori, acum, numărul celor înregistraţi oficial a ajuns la 6.500.

„Mulţi apicultori se plâng şi au dorinţa de a căpăta un preţ mult mai bun fiindcă munca în stupină este grea şi anevoiasă şi este muncă foarte multă", a spus preşedinte Asociaţia Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim.

Anul trecut apicultorii din ţară au strâns aproape şase mii de tone de miere şi au exportat peste patru mii de tone în mai multe ţări europene, cu o mie de tone mai mult decât în 2016.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării