main logo
4872

Ziua Limbii Române în Republica Moldova. Scurt istoric

Limba de stat a Republicii Moldova este limba română. Legea din 1989 privind limba de stat a Moldovei sovietice prevedea că aceasta era moldoveneasca, fiind mijlocul principal de comunicare în toate sferele societății.

Ziua Limbii Române în Republica Moldova. Scurt istoricZiua Limbii Române în Republica Moldova. Scurt istoric. Foto: ipn.md

Declarația de Independență a Republicii Moldova, adoptată în 1991, a stabilit ca limbă oficială româna. Apoi, în 1994, Constituția țării a oficializat limba moldovenească scrisă cu alfabetul latin. În 2013, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că Declarația de Independență prevalează față de Constituție, prin urmare denumirea limbii de stat este cea din Declarația de Independență, adică limba română.

Limba română (moldovenească) a fost declarată limbă oficială a Moldovei, pe atunci încă RSS Moldovenească, în 1989, tot atunci s-a decis și folosirea alfabetului latin. Totul, după ce la Chișinău are loc Marea Adunare Națională din 27 august 1989, o întrunire la care au participat aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii), transmite IPN.

După declararea independenței Moldovei în 1991, „româna” a fost proclamată limbă oficială, alături de alte simboluri oficiale de inspirație românească: imnul național „Deșteaptă-te, române!” steagul tricolor albastru-galben-roșu, stema națională, pentru ca în 1994, prin noua Constituție, să se revină la denumire oficială din perioada sovietică, aceea de „limbă moldovenească”.

Conflictul legal reprezentat de utilizarea a două denumiri diferite a stat la baza unui caz prezentat în fața Curții Constituționale din Moldova, care la 5 decembrie 2013 a decis că Declarația de independență primează în fața Constituției și că, indiferent de denumirea folosită în Constituție, denumirea limbii oficiale din Republica Moldova este „română”.

Sărbătoarea Limbii Române a început sa fie celebrată în 1990, sub numele de „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”. În 1994 guvernul agrarian, a decis schimbarea denumirii în „Limba Noastră”, modificare determinată de prevederile art.13 din Constituția Moldovei. Materia școlară „Limba și literatura română” este predată în școlile moldovenești din 1991.

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon, imediat după învestire, a înlocuit limba română cu cea moldovenească pe site-ul președinției Republicii Moldova. Igor Dodon a făcut în repetate rânduri declarații cu privire la faptul că „Noi, moldovenii, avem limba moldovenească, avem propria istorie – istoria Moldovei”, deși potrivit Academiei de Științe a Moldovei, limba de stat (oficială) a Republicii Moldova este limba română, iar sintagma „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alin. (1) din Constituție poate fi echivalată semantic cu limba română.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării