Ziua Internațională a Voluntariatului: Se celebrează darul generozității
Ziua Internațională a Voluntarilor pentru Dezvoltare Economică și Socială, marcată anual la data de 5 decembrie, denumită mai frecvent Ziua Internațională a Voluntarilor, este o sărbătoare internațională mandatată de Adunarea Generală a ONU în 1985.

Ziua Internațională a Voluntarilor oferă o oportunitate pentru organizațiile și persoanele care implică voluntari pentru a promova voluntariatul. Cu această ocazie, Guvernele pot să încurajeze sau să sprijine eforturile de voluntariat și de recunoaștere a contribuțiilor acestora la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă la nivel local, național și internațional, transmite Știri.md.
Această zi este sărbătorită de multe organizații neguvernamentale, societatea civilă și sectorul privat, printre altele. De asemenea, este marcată și susținută de Programul „Voluntarii Națiunilor Unite” (UNV).
Ziua Internațională a Voluntarilor pentru Dezvoltare Economică și Socială a fost adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin Rezoluția A/RES/40/212 la 17 decembrie 1985. În 2012, ca răspuns la experiențele și recomandările în continuă evoluție, Programul „Voluntarii Națiunilor Unite” a condus o Strategie de cinci ani pentru Ziua Internațională a Voluntariatului, cu scopul de a o face mai recunoscută la nivel global și deținută de la bază.
În contextul celebrării Zilei Internaționale a Voluntarilor, numeroase țări au evidențiat contribuțiile semnificative ale voluntarilor la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă, axate pe combaterea sărăciei, foametei, bolilor, sănătății, protejarea mediului și promovarea egalității de gen.
IVD marchează recunoașterea și mobilizarea voluntarilor atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică, concentrându-se în mod deosebit pe promovarea cooperării sud-sud. Evenimentul este rezultatul parteneriatelor dintre sistemul ONU, Guverne, organizații implicate în voluntariat, mass-media, mediul academic, fundații, sectorul privat, grupuri religioase și organizații sportive.
Începând cu rezoluția din 1985 a Adunării Generale a ONU, care a stabilit 5 decembrie ca Ziua Internațională a Voluntarilor pentru Dezvoltare Economică și Socială, statele sunt îndemnate să sărbătorească și să sporească conștientizarea asupra impactului crucial al voluntarilor. Prin rezoluția sa din 1997, Adunarea Generală a declarat anul 2001 ca Anul Internațional al Voluntarilor, promovând recunoașterea, facilitarea muncii voluntarilor și crearea unei rețele de comunicare.
În prezent, cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntarilor, Programul Voluntarii Națiunilor Unite lansează Premiul UNV pentru Voluntariat Online, recunoscând contribuțiile remarcabile ale voluntarilor online la atingerea ODD-urilor. Această inițiativă globală implică cetățenii din întreaga lume în votul pentru favoritul lor, evidențiind impactul pe care voluntarii îl pot avea în proiecte de pace și dezvoltare prin partajarea timpului, abilităților și expertizei online.