main logo
828

Ziua Internațională a Muzeelor: Cum au sărbătorit locuitorii din Drochia

Începând cu 2004, în fiecare an, pe data de 18 mai, în Republica Moldova este marcată Ziua Internaţională a Muzeelor. În 2025, Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) a propus drept temă „Viitorul Muzeelor în comunități în continuă schimbare”, cu scopul de a recunoaște rolul acestor instituții de cultură în dezvoltarea societății.

Ziua Internațională a Muzeelor: Cum au sărbătorit locuitorii din DrochiaFoto: observatorul.md

Această zi își propune să contribuie la promovarea ideii că muzeele sunt un mijloc important de schimb cultural, de îmbogățire a culturilor și de dezvoltare a înțelegerii reciproce, de cooperare și pace între popoare, transmite Știri.md cu referire la observatorul.md.

În acest an, la inițiativa Direcției Cultură și Turism Drochia, gazda evenimentului dedicat Zilei Muzeelor a fost Muzeul de Istorie și Etnografie din satul Sofia. Directoarea Svetlana Banaru a reușit să adune multă lume frumoasă, iubitori de tradiții și valori autentice ale neamului, primindu-i cu multă căldură și ospitalitate.

Evenimentul a fost onorat de prezența primarului satului Sofia, Veaceslav Magaleas; a șefei Direcție Cultură și Turism, Cristina Țurcanu; părintelui Eugeniu, preotului paroh al Bisericii cu hramul „Sfânta Treime” din localitate, care au adresat mesaje de felicitare cu prilejul sărbătorii.

În curtea conacului familiei de nobili Hasnaș au fost vernisate expoziții, cu valoroase exponate din colecția muzeelor raionului Drochia:

  1. Muzeul de Istorie și Etnografie din satul Nicoreni
  2. Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Drochia
  3. Muzeul de Studiere a Ținutului Natal din satul Pelinia
  4. Muzeul de Istorie și Etnografie din satul Popeștii de Jos
  5. Muzeul Casa memorială „Boris Glavan” din satul Țarigrad
  6. Muzeul „Nicolae Gribov” din satul Gribova

Au fost vernisate colecții inedite de obiecte autentice, cu o istorie frumoasă, ce reflectă tradițiile străbune și reprezintă frumusețea și bogăția patrimoniului local.

Atmosfera evenimentului a fost întregită de un spectacol folcloric de excepție, în recital cu: 

  • Ceata de bărbați „Sofienii”, conducător artistic Victor Șerșen; 
  • Ansamblul folcloric „Țărăncuțele”, conducător artistic Anatolie Ceremuș; 
  • Ansamblul folcloric „Sofianca”, conducător artistic Zinaida Brînzei; 
  • Ansamblul folcloric „Colindeț”, conducător artistic Valentina Tcaci; 
  • Ansamblul folcloric „Voie bună gospodari”, conducător artistic Alexei Pînzari; 
  • Ansamblul folcloric „Flori de romaniță”, Școala de Arte din satul Pelinia, conducător artistic Mariana Țurcanu.

La fel, vizitatorii și oaspeții prezenți la eveniment au avut posibilitatea să participe la diferite ateliere de creație, prezentate de angajații muzeelor, delectându-se cu bucate tradiționale, pregătite de gospodine iscusite, dar și cu sărmăluțe preparate în cuptorul din curtea muzeului-gazdă.

Cu toții au admirat frumusețea patrimoniului cultural, apreciind măiestria mâinilor dibace, trăind din plin bucuria sărbătorii, în compania îndrăgiților artiști.

În semn de aleasă prețuire, pentru contribuția notorie în promovarea patrimoniului cultural material, șefa Direcției Cultură și Turism, Cristina Țurcanu, a oferit diplome de apreciere instituțiilor muzeale din raion.

Evenimentul din 18 mai a demonstrat încă o dată că muzeele sunt un mijloc important de schimb cultural, de îmbogățire a culturilor și de dezvoltare a înțelegerii reciproce.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării