main logo
1305

Ziua Crucii Roșii și a Semilunii Roșii. Anul acesta deja zece voluntari și-au pierdut viața

În fiecare an, la 8 mai, țările lumii marchează Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii. Această zi coincide cu aniversarea nașterii lui Henry Dunant, fondatorul Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) și primul laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Ziua Crucii Roșii. Anul acesta deja zece voluntari și-au pierdut viațaImagine simbol

Cu această ocazie, președintele CICR și președintele IFRC au transmis un mesaj de solidaritate, transmite Știri.md.

„De Ziua Mondială a Crucii Roșii și Semilunii Roșii, ne exprimăm profunda durere pentru colegii care au fost uciși în mod îngrozitor în timp ce încercau să salveze vieți. Moartea lor cere mult mai mult decât simple cuvinte de indignare — cere acțiune.

Comunitatea internațională nu poate rămâne pasivă în fața încălcării flagrante a normelor dreptului internațional umanitar și a atacurilor deliberate asupra personalului umanitar. Fiecare astfel de atac asupra unui lucrător umanitar este un atac asupra comunității pe care acesta o servea și o trădare a legilor menite să protejeze civilii și să atenueze suferința în conflicte. 

Uciderea brutală a colegilor noștri din cadrul Societății Semilunii Roșii Palestiniene, în luna martie, a stârnit un val de indignare la nivel mondial. Însă acest caz nu este singular. Din Gaza în Sudan, din Ucraina în Republica Democrată Congo, colegii noștri sunt atacați în timp ce conduc ambulanțe, distribuie ajutoare și ajung la comunități aflate în prima linie, care au nevoie de ajutor”, au declarat președinții Crucii Roșii și a Semilunii Roșii.

Este de menționat că doar în acest an, zece reprezentanți ai organizațiilor și-au pierdut viața. 

„Această realitate vine după anul 2024, cel mai sângeros an înregistrat pentru lucrătorii umanitari, când Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie a pierdut 38 de angajați și voluntari. Dacă această tendință alarmantă nu este stopată, anul 2025 riscă să fie și mai grav.

Statele și părțile implicate în conflicte poartă responsabilitatea directă de a opri acest trend alarmant și periculos prin protejarea personalul umanitar, respectarea dreptului internațional umanitar și apărarea umanității noastre comune. Acțiunea nu mai poate fi amânată”, au declarat liderii CICR și IFRC.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării