main logo
1142

Zece soiuri autohtone de grâu de toamnă, testate la Soroca

Zece noi soiuri autohtone de grâu de toamnă sunt testate pe câmpurile unei gospodări agricole din Soroca. Soiurile care vor demonstra un rezultat bun, vor fi omologate şi vor face concurenţă seminţei de grâu de import.

Zece soiuri autohtone de grâu de toamnă, testate la SorocaFoto: agrointel.ro

Cele 10 hectare de grâu demonstrativ-experimentale de la Oclanda au fost cultivate cu suportul savanţilor, transmite Știri.md cu referire la Moldova 1.

Raionul Soroca se numără printre puţinele localităţi din ţară unde există câmpuri demostrativ-experimentale. Un exemplu în acest sens este gospodăria agricolă din satul Oclanda, unde pe o suprafaţă de 10 ha. Cresc mai multe soiuri de grâu create de cercetătorii din Bălţi.

„Aici vedeţi 10 sorturi de grâu de la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp din Bălţi. În fiecare an experimentez şi fac asta pentru a pentru a promova munca producătorilor noştri autohtoni din Moldova”, a declarat agentul economic, Pavel Cebotari.

Selecţionerul Alexei Postolachi, care a creat pe parcursul activităţii sale mai mult de 30 de soiuri de grâu, se arată mulţumit de felul în care se dezvoltă noile soiuri.

„Aceasta este o bună încercare de a acumula experienţă. Este un câmp îngrijit, amplasat corect după metodologie şi sperăm că această încercare va arăta adevăratul potenţial al culturilor”, a menţionat savantul Alexei Postolachi.

Potrivit cercetătorilor, 4 dintre soiurile noi pot uşor concura cu soiurile internaţionale. Sunt rezistente la condiţiile climaterice şi au o productivitate de 7 tone la hectar.

„Potenţialul la soiurile autohtone, al soiurile create la institutul de selecţie din Bălţi, nu este mai mic decât potenţialul soiurilor străine, ba din contra în anii nefavorabili, soiurile autohtone au prioritate, sunt mai adaptate la condiţiile locale, ele au fost create în aceste condiţii, este important la fel, ele nu sunt genetic modificate, ceea ce e principial de important, nu sunt hibrizi”, a menţionat cercetătorul ştiinţific în domeniul agricol, Boris Boincean.

În satul Oclanda urmează a fi recoltate noile culturi cerealiere de pe o suprafaţă de 500 de hectare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării