main logo
935

ZdG: Copil decedat într-un sistem în comă, fără lege a malpraxisului

În sistemul de sănătate din R. Moldova persistă un șir de carențe care cauzează decesul pacienților pe patul de spital.

ZdG: Copil decedat într-un sistem în comă, fără lege a malpraxisului

Lipsa de comunicare dintre medic și pacient, insuficiența resurselor tehnice în instituțiile medicale și lipsa de specialiști sunt doar câteva probleme sesizate de medici și pacienți. Inexistența unei legi a malpraxisului în R. Moldova face ca medicii să se simtă nesiguri, iar pacienții să evite raportarea cazurilor de eroare medicală, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

La 11 februarie, curent, un copil de 8 ani a fost internat la Spitalul Raional din Rezina, având acuze de vomă, cefalee, slăbiciune generală. La 12 februarie, pacienta a decedat. Cazul a reamintit opiniei publice despre lacunele din sistemul de sănătate din R. Moldova, dar și despre imperfecțiunea legislației.

Comunicarea eficientă ar fi schimbat lucrurile

Mama fetei decedate, Angela Lis, consideră că, la internarea fiicei sale, medicii nu au estimat imediat gravitatea cazului și nu și-au pus întrebări legate de motivele agravării stării de sănătate a fetiței. „Cred că fiecare spital și fiecare medic trebuie să-și cunoască capacitățile și ce poate întreprinde în fiecare caz aparte”, spune femeia. Ea mai crede că, atunci când un spital nu poate trata un caz de boală, acesta trebuie să apeleze la alte spitale care o pot face. 

„Cea mai mare greșeală a fost că au încercat cu puterile lor să trateze, dar nu au avut cu ce, nici capacități, nici cunoștințe, nici competență”, spune mama fetiței. Ea crede că lucrurile ar fi putut derula altfel, dacă spitalul ar fi recunoscut că nu poate trata cazul și că e necesar să apeleze alte spitale. Femeia spune că, în sistemul de sănătate de la noi, lipsește comunicarea eficientă dintre medici și rudele pacienților. În cazul lor, medicii le-ar fi spus că starea copilei era sub control, până la momentul în care au chemat aviația sanitară. „Ne spuneau că totul e bine, că situația e sub control, că parametrii vitali sunt în normă. Așa au continuat până au apelat la Aviasan. Nu înțeleg, dacă au făcut ceva inițial și au încercat să camufleze, sau chiar nu au putut estima starea copilului?”- se întreabă femeia.

Nina Postu, directoarea Spitalului Raional Rezina, afirmă că, în sistemul de sănătate, lipsește comunicarea. Din acest motiv, oamenii uneori ezită să se adreseze la medic. Există și o agresivitate dintre comunitate și medicină. „Pacientul varsă necazurile sociale în prag, când se adresează la medic, medicii se revoltă și ei. A doua oară, pacientul e mai rezervat când trebuie să se adreseze la medic”, a precizat Postu. O altă cauză de evitare a medicilor ar fi rândurile mari la medic și programările tardive. „Există câte un medic specialist în raion, iar medicii de familie cumulează prin sate”, spune Postu, argumentând că această situație reduce din calitatea asistenței medicale acordate.

Medicii sunt ajutorii lui Dumnezeu în salvarea oamenilor

Angela Lis crede că, pentru ca sistemul medical să funcționeze bine, medicii nu ar trebui să meargă la serviciu numai pentru salariu. „E o profesie dată de Dumnezeu, ca medicii să fie ajutorii Lui în salvarea oamenilor. Dacă nu ești dedicat în totalmente, dar activezi doar ca să-ți scoți banii investiți în studii sau doar pentru ca să-ți crești familia și copiii, tu, ca medic, nu vei face față situației din sistem”, zice femeia. Ea mai spune că și salariile mici tot sunt de vină, iar salarii mici primesc nu doar medicii. Acest lucru nu înseamnă că oamenii de rând, atunci când merg la muncă, nu își fac bine obligațiile.

Nu există o lege a malpraxisului

„Cea mai dureroasă parte care ne afectează este că, în R. Moldova, lipsește o lege a malpraxisului”, spune Angela Lis. Avocatul familiei, Lilian Osoian, afirmă că, pe marginea cazului de deces al fetei, organele de drept așteaptă rezultatele expertizei medico-legale de la Centrul de Medicină Legală, fapt confirmat și de procurorul-șef al raionului Rezina. Apărătorul spune că dosarul bate pasul pe loc și că toate procedurile legale iau mult timp.

Citește întregul articol pe zdg.md.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării