main logo
1141

West Nile în România. Medic: Țânțarul nu are nevoie de pașaport

Prevenția e mai bună decât vindecarea. Este regula valabilă și în cazul virusului West Nile, care provoacă, anual, sute de îmbolnăviri în întreaga lume, inclusiv în Europa.

West Nile în România. Medic: Țânțarul nu are nevoie de pașaport

Uneori, infecția, transmisă prin înțepătură de țânțar, poate conduce la deces. Ce trebuie să știm despre West Nile și ce măsuri trebuie întreprinse, ne-a spus medicul epidemiolog Victoria Slivinschi, de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), transmite Știri.md cu referire la Agora.md

Ce reprezintă West Nile?

„În natură, virusul se menține într-un ciclu la păsări și țânțari, iar omul este doar o gazdă accidentală. Țânțarii se alimentează cu sânge de la păsări și, accidental, înțepând omul, poate transmite boala. Dacă pasărea a fost infectată clar lucru. Virusul se întâlnește și în regiunile din nordul Greciei, în Rusia, Ungaria, sunt cazuri izolate și în România, în Ucraina. La noi în republică, până în prezent, nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire”, a declarat Victoria Slivinschi.

Care sunt simptomele?

De obicei, simptomele infectării cu West Nile sunt asemănătoare celor din cazul unei gripe.

„80-90% din persoanele infectate cu acest virus nu prezintă niciun simptom. Iar 10-20% au simptome de febră, dureri de cap, stare generală de rău, anorexie, greață, vărsături, diaree, infecții oculare, erupții cutanate etc. În aceste cazuri, persoanele trebuie să se adreseze la medic și, după o colectare a anamnezei, medicul pune o diagnoză corectă, definitivă”, a mai spus medicul epidemiolog.

Iar în unele cazuri boala poate evolua cu forme grave, cum ar fi encefalită, meningită sau meningoencefalită. În urma complicațiilor, poate surveni decesul.

Măsurile de profilaxie

„Țânțarului nu îi trebuie pașaport să treacă granița”, a declarat Victoria Slivinschi. Tocmai din această cauză este necesar să întreprindem mai multe măsuri pentru a evita înțepăturile de țânțari.

„Eliminarea condițiilor de dezvoltare a vectorului, prin înlăturarea cât mai rapidă a gunoiului din locuință sau de lângă locuință, prin înlăturarea poate a unei acumulări de apă temporară, prin montarea plaselor contra țânțarilor la ferestre. Folosirea hainelor lungi când ieșim seara la plimbare, utilizarea substanțelor repelente dacă plecăm undeva, mai ales dacă plecăm la odihnă. Numaidecât – adresarea operativă după asistență medicală la apariția primelor simptome”, sunt câteva reguli enumerate de medicul epidemiolog de la ANSP. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării