Vot masiv: Experţii explică prezenţa la vot record din ultimii 10 ani
Prezenţa la vot în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova este semnificativ mai mare decât în primul tur de scrutin.

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta arată datele Comisiei Electorale Centrale (CEC), care sunt reflectate în regim online pe site-ul instituţiei, transmite Știri.md.
Conform acestor date, la ora 13.30, la alegerile prezidenţiale au participat puţin peste 900 de mii de alegători, ceea ce reprezintă peste 30% din numărul total de alegători incluşi pe listele de vot. Aceasta este cu peste 30% mai mult decât au participat la aceeaşi oră la primul tur al alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie.
Atunci, în total au votat 48,5% dintre alegători. Experţii prezic că cel puţin 60% dintre alegători vor participa la vot. O asemenea prezenţă va fi un record în ultimii zece ani.
Expertul în domeniul tehnologiilor electorale, Veaceslav Ioniţă, a scris duminică pe reţelele de socializare că "aceasta este o mobilizare incredibilă a alegătorilor moldoveni".
"Este de remarcat faptul că activitatea persoanelor din generaţia în vârstă a rămas la acelaşi nivel, în timp ce activitatea tinerilor din categoria sub 25 şi sub 40 a crescut cu aproape 40%", a scris expertul.
Potrivit calculelor sale, 2,67 mil. de alegători au dreptul de a vota la secţiile din ţară şi puţin peste 800 mii alegători în străinătate.
Alegătorii de la secţiile de votare din străinătate au demonstrat o mobilizare fără precedent. Până la ora 13.30, potrivit CEC, aproape 115 mii de alegători au votat deja în străinătate.
În primul tur, au votat puţin sub 150 de mii de oameni. În acelaşi timp, la toate secţiile de votare din străinătate - atât în Europa, cât şi în Federaţia Rusă - există cozi lungi la secţiile de votare.
Există, de asemenea, cozi şi la secţiile de votare destinate cetăţenilor moldoveni care locuiesc în Transnistria. Până la ora 13.30, peste 15 mii de alegători au votat la cele 42 de secţii de votare. În timp ce, la 1 noiembrie, în total au votat mai puţin de 15 mii de locuitori din stânga Nistrului.
Experţii cred că declaraţiile dure ale lui Igor Dodon din ultimele zile înainte de primul tur au influenţat mobilizarea electoratului, inclusiv în străinătate.
El a numit alegătorii din străinătate drept "electorat paralel", ceea ce a stârnit proteste în rândurile lor. În plus, Dodon i-a numit pe oponenţii săi politici "duşmani" şi a spus că "nu vor înţelege, până când nu vor primi în bot". Toate acestea au avut un efect mobilizator în rândul alegătorilor - atât în rândul susţinătorilor lui Dodon, cât şi în rândul adversarilor săi.