Vladimir Bolea: Drumurile din 132 localități, reparate cu sprijinul UE
Drumurile din 132 de localități și 472 de curți de bloc din Chișinău vor fi renovate în cadrul a două programe guvernamentale - „Europa este aproape” și „Curtea Europeană”, finanțate de UE cu aproape 880 de milioane de lei. Bugetul celui de-al doilea program a fost majorat de la 100 la 250 de milioane de lei, iar primele lucrări de reconstrucție a curților de bloc din Capitală vor începe în această toamnă, a anunțat Vladimir Bolea.

În municipiul Chișinău, lucrările de amenajare a primelor 57 de curți de bloc vor demara în toamnă, a precizat oficialul, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.
„În faza inițială, nu am crezut că starea de lucruri este chiar atât de rea în curțile din municipiul Chișinău. Am ales curțile în care din anii 1990 nu a fost schimbat asfaltul, în care mobilierul urban este inexistent, în care subsolurile sunt inundate, în care scările sunt într-o stare dezastruoasă. Practic, am mers pe principiul: de la cel mai rău spre mai bine”, a declarat vicepremierul Vladimir Bolea.
Ministrul a subliniat că acest program va deveni un proiect permanent, extins la nivel național, prin intermediul Agențiilor de Dezvoltare Regională.
„Ministerul este responsabil de dezvoltarea condițiilor de viață pentru toți cetățenii Republicii Moldova din peste toate 1.600 de localități, inclusiv municipiul Chișinău. Spre exemplu, la Ceadâr-Lunga am făcut proiect pentru revitalizare urbană, am reparat curțile în Bălți, avem în curs reparații în orașul Sângerei. Este o experiență pe care am extins-o și pentru Chișinău. (...) Orașele aparțin cetățenilor în exclusivitate și noi suntem administrația publică centrală, suntem Guvernul, avem obligația să avem grijă de cetățeni și asta facem acolo unde alții nu reușesc”, a mai spus vicepremierul.
O altă premieră este programul guvernamental „Europa este aproape”, în prima etapă fiind selectate pentru finanțare 132 de proiecte care vizează îmbunătățirea infrastructurii din mediul rural.
„Toate proiectele care au fost declarate eligibile vor primi finanțare pentru repararea de drumuri, trotuare etc. Partea pozitivă e că toți banii sunt din Uniunea Europeană - o premieră în Republica Moldova în ceea ce privește segmentul drumurilor locale”, a explicat Bolea.
Ministrul a precizat că programul a fost construit pornind de la solicitările cetățenilor și administrațiilor locale.
„Ne-am inspirat din necesitățile oamenilor. În satele din Republica Moldova avem peste 30.000 km de drumuri și, din păcate, starea de lucruri în aceste sate nu este cea mai bună. Înțelegem că resursele financiare oferite primăriilor sunt insuficiente pentru a menține drumurile. Din acest considerent, discuțiile pe care le-am avut cu CALM, cu primăriile au condus la stabilirea programului în portofoliul ministerului ca unul multianual, pentru a le construi oamenilor din sate un confort avansat, un nivel mai ridicat de viață”, a adăugat ministrul.
Întrebat dacă inițiativele Guvernului ar putea fi percepute drept acțiuni electorale, Bolea a răspuns că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale are peste 1.600 de proiecte implementate în acești ani.
„Aceste întrebări să le punem oamenilor care merg în glod până la gât, pe drumuri devastate în totalitate. Să-i întrebăm pe ei dacă este electoral sau chiar au nevoie de aceste drumuri. Din discuțiile pe care le avem cu colegii de la Bruxelles, ei vor să vadă planuri multianuale de reparație a drumurilor pentru 5-7 ani”, a punctat vicepremierul Vladimir Bolea.