Viorel Țentiu a participat la Conferința Regională Europeană INTERPOL
În perioada 8-10 mai 2023, delegația oficială a Republicii Moldova, reprezentată de șeful Direcției cooperare polițienească internațională a IGP, Viorel Țentiu, a participat la cea de-a 50-a Conferință Regională Europeană INTERPOL, desfășurată în orașul Ohrid din Macedonia de Nord.
![Viorel Țentiu a participat la Conferința Regională Europeană INTERPOL](https://i.simpalsmedia.com/point.md/news/809x456/312f1c19f06df5c3054ae01a485157cc.jpg)
Conferința Regională Europeană reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente regionale anuale ale INTERPOL, care oferă oportunitate oficialilor de rang înalt de a se întâlni pentru a face schimb de opinii și a lua decizii importante, în vederea promovării acțiunilor de aplicare a legii în lupta împotriva criminalității organizate în regiunea europeană, transmite Știri.md.
Evenimentul are drept obiectiv primordial concentrarea pe prioritățile strategice în lupta împotriva criminalității emergente în țările europene. În acest an, pe parcursul celor trei zile de lucru, s-au întrunit 140 de participanți din 53 de state din zona UE, abordând de comun cu conducerea și reprezentanții departamentelor specializate ale Organizației, cele mai stringente și noi provocări ale criminalității cu care se confruntă regiunea. Îndeosebi, au fost accentuate domenii comune de criminalitate relevante în ultima perioadă precum: traficul de droguri, traficul de arme de foc, terorismul, infracțiuni cibernetice, spălarea banilor, exploatarea sexuală a copiilor ș.a. În acest sens au fost abordate diverse posibilități de îmbunătățire a cooperării în materie de aplicare a legii în Europa, cu utilizarea instrumentelor INTERPOL, în scopul combaterii tuturor formelor de criminalitate la nivel european.
Totodată, potrivit agendei prestabilite și în conformitate cu coordonările de rigoare la nivel național, reprezentantul țării noastre a avut întrevederi bilaterale cu membrii delegațiilor mai multor țări europene, în cadrul cărora discuțiile s-au axat în special pe prezentarea rolului și promovarea imaginii HUB-ului de sprijin al UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor în Republica Moldova. A fost o oportunitate excelentă de a reitera în fața partenerilor din UE că HUB-ul este un organism independent și operațional dedicat livrării produselor de securitate pentru spațiul european, poziția geografică și capabilitățile țării noastre fiind importante în stabilitatea și pacea întregului continent.
Republica Moldova este stat membru al OIPC Interpol din 28 septembrie 1994, fiind recunoscută de către conducere și omologi drept un partener statornic și devotat care implementează proactiv și cu succes instrumentele INTERPOL, pentru a preveni și combate criminalitatea transfrontalieră în vederea menținerii siguranței cetățenilor, în conformitate cu legislația în vigoare a statului și în spiritul Declarației Universale a Drepturilor Omului.