main logo
1690

Violența în bază de gen, o problemă pentru refugiații din R. Moldova

Chiar și la aproape trei ani de la începutul crizei refugiaților ucraineni, riscurile de violență bazată pe gen în R. Moldova continuă să reprezinte o preocupare majoră, în special pentru grupurile vulnerabile. Un raport recent al Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) subliniază că femeile rome, adolescentele, persoanele cu dizabilități și lucrătoarele sexuale sunt expuse unor riscuri disproporționate.

Violența în bază de gen, o problemă pentru refugiații din R. MoldovaImagine simbol

Potrivit datelor oficiale, până la începutul anului 2025, aproximativ 130.000 de refugiați ucraineni vor rămâne în R. Moldova, dintre care aproape 60% sunt femei și fete, transmite Știri.md cu referire la anticoruptie.md.

Un audit de siguranță realizat de UNHCR în 2024 a identificat multiple forme de violență cu care se confruntă aceștia, inclusiv violență domestică, violență sexuală, hărțuire stradală și violență facilitată de tehnologie. În plus, riscul de trafic de persoane afectează în mod disproporționat femeile din comunitatea romă.

Factorii care amplifică aceste riscuri includ scăderea asistenței umanitare, incertitudinea legată de viitorul lor în Moldova, condițiile nesigure de cazare, accesul limitat la necesitățile de bază, separarea de rețelele de sprijin și dificultățile în accesarea serviciilor de protecție.

Deși există informații despre serviciile pentru supraviețuitoare, multe dintre acestea se confruntă cu bariere semnificative, inclusiv stigmatizarea, frica de expunere și lipsa confidențialității. În plus, procedurile instituționale deseori nu sunt centrate pe nevoile victimelor, ceea ce afectează accesul acestora la resursele necesare.

Pentru a îmbunătăți răspunsul la violența bazată pe gen, raportul recomandă diversificarea punctelor sigure și confidențiale de acces pentru supraviețuitoare, instruirea personalului pentru referirea sigură a cazurilor, abordări adaptate pentru grupurile cele mai expuse riscurilor și efectuarea de audituri de siguranță.

Sub-grupul de lucru în domeniul violenței bazate pe gen, coordonat de UNHCR și UNFPA în cadrul Forumului de Coordonare a Refugiaților, colaborează cu Ministerul Muncii și Agenția Națională pentru Combaterea Violenței împotriva Femeilor pentru a coordona eforturile de prevenire și răspuns la acest tip de violență. Activitățile incluse în această colaborare sunt cartografierea serviciilor, campaniile de conștientizare și formarea organizațiilor locale, iar întâlnirile sub-grupului au loc bilunar în format hibrid.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării