main logo
992

Violența economică: 60% dintre femei, dependente financiar de către agresor

Din numărul total de cazuri de violență înregistrate, datele arată că 60% dintre femei sunt dependente financiar de agresor. Această statistică, văzută dincolo de un număr, indică faptul că mai mult de jumătate dintre femeile abuzate sunt private de mijloace economice, lipsite de mijloace de existenţă primară, de la hrană, medicamente, și până la obiecte de primă necesitate.

Violența economică: 60% dintre femei depind financiar de agresor

Iar, din acest punct și până la o stare de completă demoralizare sau o primă lovitură granița este foarte fină, chiar dacă este vorba de femei salariate, tinere, bunici, căsătorite ori divorțate, transmite Știri.md cu referire la agora.md.

Numărul victimelor violenței economice ar continua să crească de la un an la altul, potrivit datelor Biroului Național de Statistică al R. Moldova. Acest aspect s-ar datora, inclusiv, numărului de raportări care este din ce în ce mai mare.

În anul 2021, am avut peste 800 de adresări din partea femeilor care trec printr-o formă de violență. Din acest număr, peste 60% dintre femei sunt dependente financiar de către agresor și trăiesc o formă de violență economică.

Cele mai multe cazuri de violență economică sunt înregistrate în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 35-44 de ani și în cazul femeilor tinere 15-24 de ani.

Unul dintre factorii care influențează aceste aspecte este statutul ocupațional al femeilor și al bărbaților, care fac parte din respectivele grupuri de vârstă. Nu doar femeile șomere sunt afectate preponderent de violența economică.

O treime din femeile cu statut de salariat, independente financiar sunt abuzate economic. La acest aspect contribuie diferența de venituri, statutul ocupațional al soțului și cel social, conform studiului „Violența față de femei în familie în Republica Moldova”.

Cu toate acestea, potrivit Indexului inegalității de gen, diferența în veniturile salariale ale femeilor și bărbaților continuă să aibă valori destul de înalte. Aceasta a rămas constantă, fiind estimată la 13,6%, în 2021. În termeni monetari, această inegalitate s-a acutizat și mai mult față de anul precedent, pierderea financiară anuală a femeilor atingând valoarea de 21.092 de lei, în 2022.

Un alt aspect care are impact asupra acestui fel de abuz este statutul marital. Astfel, femeile, care conviețuiesc împreună cu un bărbat, raportează de două ori mai multe cazuri de violență economică comparativ cu cele căsătorite. Iar cea mai mare rată de abuz economic este constatată în rândul cuplurilor divorțate, potrivit studiului „Violența față de femei în familie în Republica Moldova”.

În R. Moldova una din zece femei din R. Moldova este victimă a violenței economice. 

Mai mult decât atât, 8 din 10 femei s-au confruntat, cel puțin o dată, cu situația când partenerul sau soțul a refuzat să-i ofere banii necesari pentru cheltuielile curente ale gospodăriei. Iar 4 din 10 femei sunt victime ale situațiilor în care bărbatul preia banii câștigați de către femeie.

Potrivit Băncii de Date Statistice, în țara noastră, în proporție de 95%, cazurile de violență sunt săvârșite de bărbați și experimentate de femei. Violența în familie se întâmplă în cel puțin 65% din familiile din R. Moldova și nu depinde nici de statutul social, nici de situația financiară și, uneori, nici de educația agresorului. În majoritatea cazurilor, după primul abuz, situația se înrăutățește în timp.

În R. Moldova cea mai răspândită formă de agresiune este agresiunea psihologică - 71%, urmată de violența fizică - 33%, cifre care ne califică mult peste media UE, potrivit unui studiu realizat de OSCE.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării