main logo
2570

Vinurile cu Indicație Geografică Protejată, expuse la un festival din Chișinău

Peste 25 de vinării care produc vinuri cu Indicație Geografică Protejată (IGP) în cele trei regiuni delimitate ale Moldovei: „Codru”, „Ștefan Vodă” și „Valul lui Traian” vor participa la Festivalul „DeVin&DeGust”.

Vinurile cu Indicație Geografică Protejată, expuse la un festival

Evenimentul se va desfășura timp de două zile, 3 și 4 iunie, pe strada pietonală „Eugen Doga” din Chișinău, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit organizatorilor, festivalul „DeVin&DeGust” este dedicat vinurilor din zonele IGP, asociate cu deliciile gastronomice specifice fiecărei regiuni. Tradiționala Școală a Vinului va avea un program de masterclass-uri ținute de somelieri și degustători autorizați, de la care oaspeții vor învăța regulile de degustarea corectă a unui vin, dar și de asociere cu bucate specifice gastronomiei locale. Toți cei prezenți vor avea ocazia să cunoască istoriile zonelor delimitate dar și poveștile oamenilor care produc vinuri cu IGP.

Regiunea vitivinicolă IGP „Codru”, din centrul țării,  cuprinde Podișul Codrilor, Câmpia Moldovei de Nord, Terasele Nistrului Mijlociu și Dealurile Rezinei. Pe 60% din suprafața totală sunt struguri cu bobul alb, predominante fiind soiurile Chardonnay, Fetească albă, Fetească regală. Vinurile albe produse în Regiunea IGP „Codru” se caracterizează prin prospețime, mineralitate accentuată, floral evidențiat și fructuos, dar și prospețimea fructelor de vară. Vinurile spumante se caracterizează prin perlare îndelungată și spumare abundentă, cu un buchet fin şi floral.

Regiunea delimitată pentru IGP „Ștefan Vodă” este amplasată în sud-estul Republicii Moldova, s-a distins de-a lungul timpului prin producerea vinurilor roșii, în special a cupajelor din diferite soiuri de struguri cu bob negru. În această regiune predomină soiurile de struguri cu bob negru, din care se produc vinuri roșii și roze deosebite, dar și soiurile albe sunt bine adaptate la condițiile climatice ale regiunii. Cele mai mari suprafețe ocupă soiurile Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Sauvignon blanc și Pinot gris. În buchetul vinurilor roșii predomină nuanțele de fructe roșii, pomușoare și condimente dulci. Vinurile albe au un buchet complex și elegant, marcat cu preponderență de arome florale și nuanțe ușoare de fructe albe, de note citrice, iar gustul este revigorant.

Indicație Geografică Protejată „Valul lui Traian” este regiunea amplasată în sudul Republicii Moldova și cuprinde Câmpia Bugeacului, Codrii Tigheciului și Terasele Prutului. Vinurile roșii provenite de aici au arome fructuoase şi un gust bogat. În schimb, vinurile albe sunt fine și vioaie, buchetul este complex și elegant cu note de fructe proaspete, gustul savuros și echilibrat. Vinurile rose sunt de culoare rose pal cu reflexe ale culorii de zmeură și petale de măceș, cu un buchet de fructe proaspete pe un fundal mineral, gust moale, fructuos, proaspăt și răcoritor.

Accesul la eveniment este gratuit, iar biletele pentru degustările oferite la standurile vinificatorilor, dar și la masterclass-urile de la Școala Vinului, vor putea fi achiziționate pe loc. Festivalul „DeVin&DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării