Vinul de casă, tradiție cu riscuri: Dioxidul de carbon face victime în spații închise
Gospodarii din nordul țării au dat startul recoltării strugurilor și producerii vinului de casă. Deși mulți depun eforturi pentru a obține un vin de calitate, procesul de fermentație implică și riscuri și asta pentru că eliberează dioxid de carbon, un gaz incolor și inodor, dar extrem de periculos, care poate provoca intoxicații grave și chiar decese în spații închise, fără ventilație corespunzătoare. Salvatorii avertizează populația să respecte măsurile de siguranță, pentru a preveni tragediile.

În satul Șeptelici din raionul Soroca, practic fiecare gospodar face vin în condiții de casă. Pentru mulți, această activitate este o tradiție transmisă din generație în generație, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„Culegem poamă, aducem acasă, spălam butoaiele, cada, pregătim drobilca, pregătim tot și începem a face vinul, dăm prin drobilcă, bărbatul face, eu torn poama și facem vinul”, povestește Raisa Grincu.
„În tot anul facem 200-300 de kilograme de vin și respectăm regulile. Afară îl zdrobim și pe urmă îl dăm în beci. O rețetă veche din strămoși, ca să fie vinul bun, trebuie să spălăm butoaiele și cada să fie bine spălată”, spune Mircea Grincu.
Citește mai departe pe moldova1.md.