Viitor fără educație? Expert: La noi diplomele se tipăresc. Nu merită
Într-o analiză publicată online, lectorul universitar și expertul în marketing digital și branding Ivan Faina critică dur sistemul de învățământ superior din R. Moldova, pe care îl acuză că produce „diplome care nu trebuie nimănui” și tolerează un sistem bazat pe copiat, teze plagiate și reforme doar pe hârtie.

Faina afirmă că „în 2025, după trei ani de «licență» în Moldova, ai în mână o diplomă care valorează cât o postare despre pătrunjel pe TikTok”, menționând că singurele excepții sunt „câțiva studenți buni care aplică peste hotare”. În rest – „aiureli”, transmite Știri.md.
Criticile sale vizează inclusiv discursul public al autorităților. Faina relatează că a urmărit un podcast cu ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, descriindu-l ca pe un „guru” cu „privire de superioritate”, care pare că „abia azi a aflat că se copiază”.
„Mai lipsea să ne spună că și el a dat BAC-ul pe merit”, scrie ironic lectorul.
Totodată, Faina expune structura tipică a unei teze de licență în Moldova: 60 de pagini, dintre care un capitol teoretic, unul cu grafice luate de pe Internet și un al treilea, numit „practic”, alcătuit din traduceri automate și ilustrații din Canva.
„Tradus: 60 de pagini plagiat, cu un layer de ChatGPT și un watermark de teza.md”, acuză el.
În sprijinul afirmațiilor sale, expertul invocă un sondaj realizat în 2023, potrivit căruia 40% dintre studenți recunosc că au copiat. În 2024, autoritățile au promis publicarea rezultatelor pe universități, dar măsura e criticată de Faina: „Presiune publică? Cu ce? Cu un PDF?”
Tot el remarcă întârzierea Moldovei în digitalizarea proceselor de verificare a plagiatului.
„Platformă națională anti-plagiat? Lucrăm la proiect = ne facem că facem. În Polonia sau Lituania, asemenea platforme există de 10 ani. Noi? Abia punem un titlu la proiect”, spune Ivan Faina.
Expertul critică și „centrele de examinare pilot” propuse de autorități, susținând că nu este de datoria universităților să decidă dacă aplică reguli stricte, ci a statului.
„Standard național, aplicat și verificat. Că dacă e după universități, bagă-ți licența pe stick și o trimit la tipografie”, mai spune el.
Ivan Faina îl menționează direct pe ministrul Dan Perciun, acuzându-l că, deși recunoaște existența site-urilor care vând lucrări academice, nu ia măsuri concrete.
„Avem lacune legislative” și „e pe agendă”, ar fi răspunsul oficial. „Știm, da’ nu ne deranjează încă suficient”, zice expertul.
Potrivit lui Faina, în 2025 încă se tolerează teze copy-paste și examene simulate.
„Avem miniștri care vorbesc despre reformă ca și cum ar cere schimbarea meniului la cantină. Studenți care învață că șmecheria e mai profitabilă decât munca. Universități care scot pe bandă rulantă diplome fără valoare”, precizează Ivan Faina.
În opinia sa, schimbările reale trebuie să înceapă cu măsuri clare, platforme funcționale și profesori sprijiniți.
„Tinerii Moldovei NU merită un sistem care-i învață cum să trișeze. Merită un sistem care-i provoacă să gândească”, conchide Ivan Faina.