Viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova, în vizorul UE
Uniunea Europeană își intensifică sprijinul pentru Republica Moldova în contextul alegerilor parlamentare din 2025. O delegație a Comisiei pentru Securitate și Apărare a Parlamentului European, aflată într-o vizită la Chișinău, a avertizat asupra riscurilor de interferență externă. Europarlamentarii au anunțat că observatori europeni vor sta cu ochii pe scrutin, așa cum s-a întâmplat și în trecut.

„Cu siguranță va exista o delegație, așa cum s-a întâmplat și în trecut, pentru a monitoriza alegerile din Republica Moldova. Am avut mai multe întâlniri cu serviciile secrete din Republica Moldova. Așadar, judecând după ce am văzut aici în trecut, șansele ca alegerile să nu fie supuse niciunei interferențe sunt aproape de zero. Prin urmare, este probabil ca acest lucru să se repete, iar faptul că Republica Moldova este pregătită să reacționeze la un astfel de atac este un lucru pozitiv”, a declarat europarlamentarul Andrei Novakov, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
În contextul parlamentarelor, șefa Comisiei Securitate și Apărare din cadrul Parlamentului European, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a subliniat rolul Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova.
„Această misiune urmărește să consolideze reziliența Republicii Moldova în fața amenințărilor hibride. Ea va juca un rol esențial în sprijinirea autorităților moldovenești în contracararea interferenței ruse, mai ales în perspectiva alegerilor parlamentare din 2025”.
Știri.md amintește că președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că alegerile parlamentare în Republica Moldova vor avea loc pe data de 28 septembrie 2025.
„Chiar dacă ați auzit asta de mai multe ori de-a lungul anilor, aceste alegeri sunt cu adevărat cruciale. Fie dăm cu piciorul la tot, distrugem tot ce am reușit pe drumul european, al modernizării și blocăm orice șansă de aderare la Uniunea Europeană, fie mergem înainte pe calea dezvoltării și a păcii.
Obiectivul nostru pentru aceste alegeri este să ne asigurăm că nu suntem întorși din drumul spre pace și dezvoltare, că țara nu revine sub controlul unor indicații de la Kremlin, că ne păstrăm suveranitatea și libertatea”, a mai menționat Igor Grosu.