Victoria Furtună l-a încurcat pe Ștefan cel Mare cu un scriitor român
În ziua comemorării lui Ștefan cel Mare și Sfânt, lidera Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, a consemnat în cartea de impresii a Mănăstirii Putna că va face „tot posibilul pentru a apăra Moldova Mare de primejdii”. Ea a inclus în mesajul său și o parafrazare a unei replici adesea atribuite, în mod eronat, domnitorului Ștefan cel Mare: „Căci bine ai punctat, Moldova nu e a mea și nici a voastră, ci a urmașilor urmașilor, urmașilor voștri”.

Această formulare, însă, nu îi aparține istoric lui Ștefan cel Mare, ci este extrasă din drama „Apus de soare”, scrisă de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Conform textului original, în actul al treilea, domnitorul rostește replica: „Că Moldova n-a fost a strămoșilor mei, n-a fost a mea și nu e a voastră, ci a urmașilor voștri și a urmașilor urmașilor voștri în veacul vecilor”, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.
Contactat de presă, profesorul de literatură universală Anatol Moraru a declarat că astfel de afirmații trebuie asumate în cunoștință de cauză. Potrivit acestuia, utilizarea greșită a replicii denotă o lipsă de cultură literară în rândul unor persoane din sfera politică.
„Din păcate, avem persoane din clasa politică ce se declară elită, dar demonstrează că sunt necititoare. Nu a spus Ștefan cel Mare asemenea lucruri. E vorba de drama istorică „Apus de soare””, a precizat Moraru.
Victoria Furtună este cunoscută pentru promovarea ideii unei „Moldove Mari”, un proiect cu conotații revizioniste care vizează reconstituirea vechilor hotare ale Moldovei medievale. Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, a criticat public această poziție, pe care a descris-o drept o revendicare teritorială nerealistă și periculoasă față de state vecine precum România și Ucraina. El a declarat că este inacceptabil ca un cetățean român să promoveze astfel de mesaje, în condițiile în care beneficiază de drepturi acordate de statul român.
Potrivit declarației sale de avere pentru anul 2023, Victoria Furtună a beneficiat de alocații pentru copii oferite de autoritățile române, în valoare totală de 6.000 de roni (circa 23.500 de lei moldovenești). Astfel de indemnizații apar constant în declarațiile sale depuse la Autoritatea Națională de Integritate din Republica Moldova începând cu anul 2016.
În toamna anului 2024, Furtună a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, susținută politic de oligarhul fugar Ilan Șor. Ulterior, pe 18 martie 2025, a devenit lidera Partidului „Pentru Neam și Țară”, redenumit în „Moldova Mare”. În campania sa electorală pentru prezidențiale, Furtună a promis „creșteri economice fulminante”, iar programul său a fost redactat, potrivit mai multor surse, cu sprijinul inteligenței artificiale.
Tot în campania din 2024, Victoria Furtună a beneficiat de susținere publică din partea unor lideri religioși. La Catedrala Eparhială din Bălți, episcopul Marchel a îndemnat enoriașii să o susțină pe candidată, într-un discurs rostit în timpul slujbei. Episcopul a caracterizat-o drept „femeie firavă, creștină, mamă duioasă și soție cinstită”, susținând că ar fi potrivită pentru funcția de decizie în stat.
Victoria Furtună promovează în continuare ideea „reîntregirii Moldovei”, un proiect care intră în contradicție cu prevederile Actului final de la Helsinki, semnat în 1975, care stipulează respectarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor statelor europene. Conform documentului, orice acțiune de revendicare teritorială este considerată ilegală și nu poate fi recunoscută pe plan internațional.
Reprezentanții Partidului „Moldova Mare” nu au comentat deocamdată criticile sau controversa generată de afirmațiile Victoriei Furtună de la Putna.