main logo
396

Victimele regimului sovietic s-au reîntâlnit la Muzeul Memoriei Neamului

Muzeul Memoriei Neamului creat de Asociația victimelor regimului comunist și a veteranilor de război ai Armatei Române a fost recent renovat. Sunt multe relicve, cărți scrise de deportați, mărturii și istorii despre viețile curmate a zeci de mii de oameni. Ieri, victime ale regimului sovietic s-au reîntâlnit pentru a discuta despre acele tragedii.

Victimele regimului sovietic s-au reîntâlnit la Muzeul Memoriei NeamuluiFoto: Captură video

Muzeul a fost deschis în 2002, la inițiativa unui grup de intelectuali patrioți în frunte cu regretatul Vadim Pirogan, scriitor și deținut politic. Acum, muzeul este sub administrarea Valentinei Ciobanu, care s-a născut în Siberia, unde au fost deportați părinții ei, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

„Aici sunt exponate ale oamenilor care au trecut prin lagărele de copii, de maturi. Bibliotecă avem frumoasă. Istorii, memorii și literatura română a multor scriitori din România. Aici sunt foarte multe documente, fotografii ale deportaților, amintiri, biblioteca foarte bogată, foarte multe cărți”, a menționat administratoarea Muzeului, Valentina Ciobanu.

Ieri la muzeu au venit istorici, scriitori și victime ale regimului comunist. Ion Fetescu avea doar opt ani când a fost deportat in Rusia împreună cu cei patru frați și mama sa.

„La două de noapte ne-au sculat, ne-au dat jumătate de oră la strâns. Ne-au deportat în regiunea Kurgan. Era foarte greu, când trăiam în sat nu aveam nici cu ce să ne încălțăm să mergem la toaletă. Așa am trăit, tot într-o cameră. Când a murit Stalin, noi ne-am bucurat, eu mă duceam la școală și de bucurie aruncam cușma în sus”, a menționat Ion Fetescu, fost deportat.

Jurnalistul Nicolae Negru a prezentat la muzeu cartea de memorii „O progenitură dușmană”, volum care începe cu descrierea vieții deportaților basarabeni în Siberia. Familia autorului a fost deportată în 1951 și faptele sunt descrise din perspectiva copilului de atunci.

„Să știe noua generație, dar și alții care nu au trăit aceste momente, să știe ce a fost. Mai cu seamă e scrisă pentru nepoții mei care nu își dau seama ce s-a întâmplat și unele lucruri nu le înțeleg, de exemplu ne întreabă dacă înainte de a ne deporta nu ne-au anunțat, nu ne-au prevenit. Când am fost deportat, nu țin minte, că aveam doi ani și cinci luni, conștiința mea s-a trezit acolo și cu asta încep, ce vedeam eu împrejur”, a menționat Nicolae Negru, scriitor și fost deportat.

Conform datelor oficiale, doar la 6 iulie 1949, au fost deportate în Siberia 11.293 de familii basarabene, adică peste 35.000 de oameni. Sursele neoficiale afirmă că aceste date nu reflectă întreaga proporție a dramei, deoarece numărul victimelor deportărilor a fost calculat cu o medie de trei membri la o familie.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării