main logo
1359

Vernisajul Vinului din acest an a adunat peste 1.500 de participanți

Cea de-a XXIII-a ediție a Vernisajului Vinului a marcat mai mult decât aniversarea unui deceniu de la producerea vinurilor cu Indicație Geografica Protejată (IGP), susține Oficiul Național al Viei și Vinului.

Vernisajul Vinului din acest an a adunat peste 1.500 de participanțiImagine simbol

Potrivit organizației, platforma a fost un mediu potrivit pentru lansarea concursului național pentru crearea unui nume pentru Vinul Spumant cu Denumirea de Origine, care să reprezinte „terroir”-ul, să reflecte autenticitatea și să devină un simbol internațional. Competiția se va desfășura până pe 25 mai, iar cel care va propune numele câștigător va primi o Diplomă de Onoare Wine of Moldova și un premiu bănesc de 20.000 lei, transmite Știri.md.

Anunțul a fost făcut de pe scena celei de-a XXIII-a ediția a Vernisajului Vinului, desfășurat cu genericul „Origine și autenticitate. Zece ani de vin cu Indicație Geografica Protejată”.

Prezent la eveniment, Ștefan Iamandi, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului a subliniat că vinul spumant merită să aibă propria identitate, propriul nume, propriul simbol, care să cuprindă tot ce înseamnă autenticitatea, prospețimea, rafinamentul și caracterul efervescent. 

„Căutăm un nume care să ne reprezinte „terroir”-ul, să reflecte autenticitatea și identitatea și să devină un simbol internațional, de aceea lansăm concursul național pentru Vinul Spumant cu Denumire de Origine din Moldova. Ediția a XXIII-a a Vernisajului Vinului marchează zece ani de la producerea primului vin cu Indicație Geografică Protejată (IGP) – un moment important pentru sectorul vitivinicol. La nivelul Uniunii Europene, Indicație Geografică Protejată (IGP) este un standard, un indicator al autenticității și a regiunii de proveniență.  La nivel național, Indicația Geografică Protejată (IGP) a devenit un pilon esențial pentru promovarea Vinului Moldovei pe piețele internaționale, care garantează autenticitatea Vinului Moldovei”, a declarat Ștefan Iamandi.

Pe de altă parte, Ludmila Catlabuga, ministra Agriculturii și Industriei Alimentare a menționat că cea de-a XXIII-a ediția a Vernisajului Vinului „a devenit un prilej potrivit pentru a marca o aniversare importantă pentru sectorul vitivinicol: se împlinește un deceniu de când Vinul Moldovei poartă cu mândrie certificarea calității europene pe etichetă: Indicație Geografica Protejată (IGP).” 

„Este o etapă de maturitate pentru Vinului Moldovei – cel mai reprezentantiv ambasador al țării noastre peste hotare. Vinul Moldovei este parte din identitatea noastră națională, iar datorită muncii depuse de vinificatorii reuniți sub umbrela brandului național, țara noastră este recunoscută drept un producător de vinuri de calitate înaltă”, a specificat ministra Agriculturii. 

Ediția a XXIII-a nu a fost doar o celebrare a tradiției, ci și o rampă de lansare pentru 30 de vinuri noi cu Indicație Geografică Protejată (IGP) – indicator al autenticității, care au putut fi degustate, alături de vinurile prezentate de cele 43 de companii prezente. Atmosfera evenimentului a atras 1.500 de participanți – un record absolut pentru Vernisajul Vinului.

În cadrul evenimentului, un accent deosebit a fost pus și pe aportul la dezvoltarea Indicațiilor Geografice Protejate a produselor vitivinicole în Republica Moldova. Astfel, au fost acordate premii pentru performanțe în sector și pentru producerea vinurilor cu Indicație Geografică Protejată (IGP) vinificatorilor implicați în dezvoltarea și promovarea Vinului Moldovei cu însemne de calitate.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării