main logo
15360

Verile extreme din R. Moldova: Temperaturi de +74 de grade Celsius

În R. Moldova, temperatura medie multianuală a aerului pentru anotimpul de vară oscilează între +18,5 și +21 de grade Celsius, dar am avut în ultimii ani veri cu temperaturi extreme.

Verile extreme din Moldova: Temperaturi de +74 de grade Celsius

Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cea mai timpurie vară în Moldova a fost înregistrată în anul 1968, care s-a instalat în decada a treia a lunii aprilie (1968), iar cele mai târzii – în prima decadă a lunii iunie din anii 1955 și 1991.

Cea mai caldă vară a fost înregistrată în anii 2007 și 2012 – temperatura medie pe sezon a aerului în acești ani a constituit +22 și +25 de grade Celsius, depășind norma cu 3-4 grade Celsius, transmite Știri.md cu referire la Ziarul Național.

Cele mai reci au fost verile din anii 1976 şi 1984, când temperatura medie a aerului a oscilat între +16 și +19 grade Celsius, fiind mai joasă faţă de normă cu 2ºC.

Cea mai caldă lună a verii este iulie, temperatura medie a aerului în această lună constituind +19..+21ºC. Însă, cea mai înaltă temperatură a aerului în sezonul de vară s-a semnalat în 2012 – +42,4 grade Celsius la Fălești pe 7 august. Temperatura medie la suprafaţa solului în luna iulie constituie +24..+27ºC, iar cea maximală în unele zile poate atinge +74ºC, așa cum s-a întâmplat la Leova pe 19 iulie 2007.

La cealaltă extremă, temperatura minimală a aerului în sezonul de vară a coborât până la +1,6 grade Celsius la Briceni, pe 1 iunie 1955, iar la suprafaţa solului – până la minus 0,4 grade Celsius, tot la Briceni, pe 1 iunie 1990.

Numărul total al zilelor cu temperatura aerului înaltă - de plus 30 de grade Celsius şi mai mult este în medie de 8-27 de zile pentru acest sezon, iar cel mai mare variază între 39 de zile (Briceni, 2012) și 62 de zile (Bravicea, 2012). Numărul de zile cu valori ale temperaturii aerului de +35ºC şi mai ridicate constituie în medie 1-2 zile, cel mai mare variind de la opt (Briceni, 1946) până la 35 de zile (Fălești, 2012).

Meteorologii din R. Moldova susțin că, pentru sezonul de vară, cel mai mare pericol îl prezintă ploile torenţiale şi căderile intensive de grindină, care se observă în fiecare an. Vântul puternic este posibil o dată în doi ani, iar vârtejul – o dată în cinci ani. În afară de aceasta, un mare pericol pentru economia naţională îl prezintă secetele puternice, care se înregistrează pe teritoriul Moldovei în medie o dată în cinci ani.

Prognoze pentru vara 2018

Deși responsabilii din R. Moldova nu au făcut publice prognoze pentru această vară, Agenția Națională de Mediu de la București a declarat că vara anului 2018 va fi una secetoasă.

În iunie şi iulie vor fi temperaturi mai ridicate decât în mod obişnuit, mai ales în regiunile sudice și sud-estice.
În august va fi cald în cea mai mare parte a ţării, iar ploile vor fi sub normă, dar vor apărea furtuni scurte și puternice.



Vara 2018 a debutat cu fenomene extreme în mai multe state ale lumii.

În vestul Franţei a plouat în jumătate de oră cât ar fi plouat într-o lună. Pagubele sunt greu de apreciat, iar grija cea mai mare a locuitorilor este de a încerca să salveze câte ceva din bunuri şi să facă primele constatări pentru firmele de asigurări.

În sudul Poloniei, apele revărsate au distrus poduri şi case, au intrat în toate subsolurile şi acum e pericol de alunecări de teren. Recolta livezilor e compromisă.

În sudul Europei, în schimb, e deja caniculă. La Roma sunt 31 de grade Celsius la umbră, iar umiditate este de peste 30 la sută. Aproape de nerespirat.

Vara începe cu probleme pentru irakieni. E o secetă cum n-a mai fost de mult şi fluviul Tigru, una dintre principalele surse de apă în Irak, a atins un nivel inferior record.

Peste Ocean au început incendiile de vegetaţie. În statul american New Mexico focurile acoperă 13.000 de hectare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării