main logo
732

Veceurile unor școli din țară: Fără uşi, cu acoperiş spart și cu miros

Republica Moldova încalcă drepturile elevilor la sănătate în majoritatea şcolilor din ţară.

Veceurile unor școli din țară: Fără uşi, cu acoperiş spart și cu miros

Statisticile arată că 30% din şcolile de la sate îşi trimit elevii la toaleta din fundul curţii, unde nu există nici apă, nici lumină şi nici măcar uşi, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Un studiu al avocatului poporului arată că şcolile care au grupuri sanitare în interior le descuie doar în cazul unor controale, în timp ce altele interzic accesul elevilor, toaletele fiind destinate cadrelor didactice.

Iar situaţia e identică în 351 de instituţii de învăţământ de la sate.

Veceul din curtea școlii din Cigîrleni cu greu poate fi numit toaletă: nu are uşi, acoperişul e spart, iar mirosul e greu de suportat.

"Noi suntem mai multe fete şi trebuie să aşteptăm rândul şi uneori putem întârzia la lecţie."

"Mirosul este foarte urât."

"- Cum ţi-ai dori să arată toaleta de la şcoală? - Să fie uşi, să nu fie aşa frig să nu ne ducem afară prin frig."

Directorul instituţiei are nevoie de 200 de mii de lei pentru un grup sanitar modern, dar consiliul raional nu alocă fondurile necesare.

"Nu-i doare inima de ceea ce se petrece în şcolile rurale, mă doare că toţi care au fost la guvernare şi care sunt la conducere sunt proveniţi din sate, chiar nu-i doare pe ei inima de situaţia în care se află copilul de sat?”, se întreabă Petru Țurcanu, directorul şcolii din Cigârleni, Ialoveni.

Potrivit unui raport al avocatului poporului, în ţară sunt 649 de şcoli cu bloc sanitar în interior.

Printre ele, şi cea din satul Răzeni, Ialoveni, unde au fost renovate 10 toalete printr-un proiect finanţat de Ministerul Educaţiei.

Totuşi, mulţi elevi sunt nevoiţi să folosească în continuare veceul din fundul curţii, deoarece numărul toaletelor din interior este insuficient.

"La moment să identificăm alte spaţii pentru blocuri sanitare nu avem de unde, pentru că aşa a fost proiectată instituţia.",  Aliona Badan, directorul Liceului "Ion Pelivan" din Răzeni.

Avocatul poporului pentru drepturile copiilor, Maia Bănărescu, face apel la guvernanţi, care ar trebui să respecte standardele minime de igienă recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

"Vorbim de acea sănătate reproductivă, sunt dispuşi la diferite răceli şi boli ale aparatelor reproductive, băieţii pot ajunge şi la infertilitate şi ei tot nu pot merge la toaletă, iar această abţinere la necesităţile fiziologice duce la probleme serioase de sănătate."

Anul trecut 18 şcoli din ţară au beneficiat de investiţii de 5 milioane de lei pentru construcţia toaletelor în interior. În acest ritm abia în 15 ani se va rezolva problema veceurilor din şcolile din ţară.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării