main logo
833

Veaceslav Platon pretinde la rolul de martor în dosarul fraudei bancare

Omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat în Moldova la 25 de ani de închisoare pentru escrocherii financiare, se consideră "singurul martor în unul dintre cele mai mari episoade privind furtul miliardului din băncile moldoveneşti".

Veaceslav Platon pretinde la rolul de martor în dosarul fraudei bancareFoto: agora.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru postul de televiziune Jurnal TV, menţionând că "este o performanţă în istoria justiţiei moldoveneşti" faptul că dosarul pe numele său a început a fi revizuit în anul 2020, transmite Știri.md.

"Ei (judecătorii şi procurorii - "I.") nu pot să nu revizuiască dosarul privind frauda bancară. Dacă nu-l vor reexamina, nu-i vor putea trage la răspundere pe Vlad Plahotniuc şi pe Ilan Şor", susţine Platon.

Potrivit lui, pentru prima dată în patru ani i s-a dat voie să vorbească la Procuratura Generală.

"Am discutat cu Plahotniuc detaliile tranzacţiei privind vânzarea în favoarea lui a acţiunilor Victoriabank, dar şi a altor obiecte. Eu sunt martor la toate acestea. Pentru aceste active, el mi-a plătit mie şi partenerului meu, prin intermediul lui Şor, bani furaţi. deja în cadrul investigaţiei furtului banilor, procurorii au încercat să ducă toate acestea în altă direcţie, de exemplu, spre spălarea banilor din Rusia", afirmă Platon.

El a spus că acuzaţiile aduse de către procurori împotriva sa în instanţele moldoveneşti sunt o "mizerie intelectuală".

Veaceslav Platon a fost arestat pe 25 iulie 2016 la Kiev şi extrădat autorităţilor Moldovei pe 29 august. El a fost acuzat de delapidare de fonduri de la Banca de Economii în sumă de 800 mil. lei, fiind condamnat pentru aceasta la 18 ani de închisoare. 

În decembrie 2017, Platon a mai primit 12 ani de detenţie pentru implicare în delapidarea activelor de la trei companii de asigurări în sumă de 205 mil. lei. La acest dosar a mai fost adăugată o cauză penală în care Platon este acuzat că a încercat să corupă ofiţerii care îl păzeau în penitenciar. 

În decembrie 2018, Curtea de Apel Chişinău l-a condamnat pe omul de afaceri la 25 de ani privaţiune de libertate pentru toate cele trei cauze penale. În februarie 2020, primele două dosare au fost întoarse spre reexaminare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării