Veaceslav Ioniță: În turismul din Moldova există un dezechilibru fără precedent
Expertul în economie Veaceslav Ioniță consideră că potențialul turistic al Republicii Moldova și beneficiul economic de pe urma acestuia pentru țara noastră nu sunt valorificate pe deplin.

Potrivit expertului, în sfera turismului din Republica Moldova există o stare de dezechilibru, fapt care nu avantajează deloc țara noastră, transmite Știri.md cu referire la noi.md.
„Secolul 21 este secolul serviciilor. În turism, la noi, la un turist străin, care vine în Republica Moldova, 15 moldoveni pleacă peste hotare. Deci, avem în turismul de la noi un dezechilibru fără precedent”, a menționat Veaceslav Ioniță.
Totuși, potrivit lui, partea bună este că moldovenii, odată cu pandemia, au descoperit turismul intern, care se dezvoltă în prezent.
„În pandemie, la noi pensiunile au crescut cu 50%. În agropensiunile noastre, 90% dintre turiști sunt moldoveni”, subliniază expertul în economie.
De asemenea, el menționează că veniturile Republicii Moldova de pe urma valorificării potențialului nostru turistic pot fi majorate substanțial și acest lucru nu ar necesita elaborarea unor strategii și planuri complicate.
Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut, în Republica Moldova s-a înregistrat o creștere a numărului de vizitatori, participanți la turismul organizat de agențiile de turism și turoperatori, cu 5,6% față de anul 2022 și a constituit 503,7 mii persoane.
Totodată, în anul 2023 au crescut încasările agențiilor de turism și turoperatorilor în total - cu 865,3 milioane de lei (+26,1%), din care din turismul emițător - cu 833,2 milioane de lei (+27,0%), turismul intern - cu 21,0 milioane de lei (+10,8%) și turismul receptor - cu 11,1 milioane de lei (+32,1%).