Veaceslav Ioniţă: Coronavirusul poate declanşa o criză economică mondială
Pandemia provocată de noul coronavirus poate declanşa o criză economică mondială.

Iar Republica Moldova nu este ferită de această posibilitate, chiar dacă, în ultima perioadă s-a bucurat de o creştere economică susţinută, transmite Știri.md cu referire la Tvrmoldova.md.
Dacă se va întâmpla aşa, economiştii cred că vor scădea dramatic exporturile firmelor basarabene, cei plecați în străinătate nu vor mai trimite la fel de mulţi bani în ţară, iar consumul populaţiei va scădea, ceea ce va afecta considerabil bugetul.
Economistul Veaceslav Ioniţă spune că două domenii economice importante din Republica Moldova resimt, deja, efectele negative ale pandemiei mondiale.
„Datorită reducerii activităţii economice, avem o scădere puternică a costului produselor petroliere. Dacă, în decembrie, acesta alcătuia 7 lei 40 un litru de petrol, acum a ajuns la 4 lei 20, mai mult de trei lei s-a ieftinit materia primă. Al doilea ce se vede iarăşi cu ochiul liber este turismul. În două săptămâni, cât oamenii stau acasă şi nu pleacă acasă şi asta se întâmplă, moldovenii vor economisi undeva 20 de milioane de dolari”, a spus Veaceslav Ioniţă.
Republica Moldova s-a confruntat cu probleme economice grave în anii 1998 şi 2008. Având în vedere ciclicitatea acestor fenomene, specialiştii se aşteptau să apară o nouă criză încă în 2018. Acum, odată cu probleme create de răspândirea virusului COVID-19, posibilitatea unei recesiuni a crescut exponenţial.
„Cel mai probabil asistăm la un declanșator al crizei şi anume coronavirusul. Deja ţările de dezvoltare vând activele din ţările din curs de dezvoltare, toate elementele crizei care au fost în 1998-2008. Primele două scad exporturile, scad remitențele, în total avem o lipsă de un miliard de dolari, într-un an de zile”, a menţionat Veaceslav Ioniţă.
Expertul mai spune că Banca Naţională are, deocamdată, suficienţi bani pentru a menţine cursul valutar. Însă în cazul în care consumul populaţiei se va reduce, bugetul naţional ar putea să aibă probleme serioase, având în vedere că se bazează în proporţie de 85 la sută pe taxele şi impozitele plătite de locuitorii ţării.