Vasile Stati: Steagul moldovenesc roş-albastru nu profanează tricolorul
Cunoscutul istoric moldovenesc Vasile Stati a declarat pentru NOI.md că decizia autorităţilor locale din Bălţi privind arborarea drapelelor roş-albastre nu contravine Constituţiei Republicii Moldova. Potrivit lui Stati, aceste drapele sînt legale şi binevenite din punct de vedere istoric.

„Pe parcursul secolelor, în Moldova au existat diferite steaguri: drapelul mare de stat, steaguri militare, orăşăneşti, boiereşti etc. În Moldova, întotdeauna au existat diferite steaguri, cu destinaţie diferită, de culoare şi îmbinări de culori diferite. Culorile de bază au fost roşu şi albastru şi doar în anumite perioade apăreau şi alte culori, dar în calitate de componente secundare. Cele mai cunoscute drapele moldoveneşti sînt cele ale lui Ştefan cel Mare, pe care domnitorul le-a dăruit mănăstirii Zografu de pe muntele Athon (roşu complet cu elemente de albastru)”, a menţionat istoricul.
Steagul Moldovei, în volumul polonez „Despre provinciile poloneze”, editat la Cracovia în anul 1533, este descris în felul următor: drapel mare de culoare roşie, cu stema de stat al Statului Moldovenesc. Autorul din secolul XVI Gavagnini descrie steagul astfel: „Drapelul moldovenesc era de culoare albastră-deschisă, avînd imprimat un cap de zimbru”. Culorile roşu şi albastru au fost aprobate pentru Cnezatul Moldovenesc (Moldova dintre Carpaţi şi Prut) la Conferinţa de la Paris din anul 1858.
În declaraţia Procuraturii privind drapelul roş-albastru se menţionează că decizia autorităţilor de la Bălţi este o profanare a tricolorului de stat al Moldovei. Profanare, adică o banalizare.
„Reieşind din prevederile Constituţiei Republicii Moldova, nu există nicio profanare în faptul că, în paralel cu drapelul de stat, prin decizia autorităţilor legale ale oraşului Bălţi vor fi arborate şi alte steaguri, care păstrează culorile istorice tradiţionale ale drapelului de stat al Moldovei”, a declarat pentru NOI.md Vasile Stati.
„Totodată, din punct de vedere educaţional, prezenţa drapelelor istorice moldoveneşti pe străzile oraşelor şi satelor noastre va face ca cetăţenii să nu uite istoria ţării”, a concluzionat doctorul în ştiinţe istorice.