main logo
1100

Variola maimuței: Simptome și mod de transmitere

Variola maimuței reprezintă o infecție virală rară, provocată de un virus care aparține familiei poxvirusurilor.

Variola maimuței: Simptome și mod de transmitere

Se transmite direct sau indirect de la animale la om, având un grad crescut de rezistență în mediul uscat sau la temperaturi ridicate, fiind astfel persistente pentru o perioadă mai lungă de timp pe suprafețele infectate.

Chiar dacă virusul este foarte rezistent, variola maimuței nu este o boală foarte contagioasă, întrucât răspândirea virusului de la om la om necesită un contact direct prelungit. 

Despre bolile infecțioase care pot fi prevenite prin vaccinuri, despre calitate și eficiență acestora, despre protecție și siguranța copiilor în colectivități, s-a discutat în cadrul emisiunii aLIVE, unde invitați au fost epidemiologul Alexei Ceban și cu medicul infecționist Diana Vlad.

Care sunt simptomele variolei maimuței?

Variola maimuței are simptome ușoare, majoritatea pacienților infectați se recuperează în câteva săptămâni, fără să fie necesar un tratament.

Studiile au demonstrat că perioada de incubație a variolei maimuțelor este, în general, între 6 și 13 zile, iar simptomele care pot apărea sunt următoarele: erupții cutanate veziculoase, care pot provoca prurit (mâncărimi) sau leziuni pe orice parte a corpului (inclusiv în jurul organelor genitale și anusului), febră, durere în gât, ganglioni limfatici măriți în volum, durere de spate, durere musculare și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Boala ar putea fi mai severă în cazul copiilor de vârste mici, a femeilor însărcinate sau a persoanelor cu boli cronice, al căror organism produce o reacție imunitară precară.

Cât de mult ar trebui să-i îngrijoreze această boală pe cei care locuiesc în Moldova?

Pe 23 iulie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală, cel mai înalt nivel de alertă, după ce aproximativ 16.000 de cazuri (dintre care cinci mortale) au fost deja raportate în 75 de ţări, multe dintre ele din Europa. Şeful OMS a precizat că riscul de infectare cu variola maimuţei a fost crescut la un nivel „ridicat" în Europa, unde se înregistrează 80% din cazuri, în timp ce acesta rămâne la un nivel „moderat" în toate celelalte regiuni, inclusiv în Africa, unde boala este endemică de zeci de ani. În momentul de față, în R. Moldova au fost înregistrate două cazuri de infecție cu infecția virală variola maimuței, 

Cum ne protejăm de variola maimuței?

Epidemiologul Alexei Ceban recomandă oamenilor să respecte o igienă adecvată a mâinilor, folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool. În cazul persoanelor infectate este recomandat ca acestea să se izoleze. Persoanele care intră în contact cu cei infectați trebuie să utilizeze măsuri de protecție corespunzătoare, cum ar fi mască și mănuși.

Persoanele care prezintă simptome și sunt suspecte de infecție cu variola maimuței ar trebui să se adreseze medicului. De asemenea, este importantă identificarea persoanelor care au intrat în contact cu pacientul infectat, pentru a preveni astfel răspândirea virusului și gestionarea eficientă a cazurilor diagnosticate.

Mai multe despre variola maimuței aflați vizionând ediția din 8 septembrie aLIVE - emisiune online realizată de popularul forum pentru femei Mama.md și organizația obștească Forum.md. Proiectul a fost implementat cu sprijinul UNICEF Moldova, cu suportul financiar USAID și UKAid.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării