Vara crește riscul de toxiinfecții alimentare: Recomandările medicilor
Pe timp de vară, temperaturile ridicate favorizează alterarea rapidă a alimentelor și apariția toxiinfecțiilor alimentare. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în lunile calde se înregistrează un număr crescut de cazuri, în special în rândul copiilor.

Potrivit specialiștilor de la ANSP, persoanele vulnerabile, copiii, vârstnicii, femeile însărcinate și cei cu imunitate slăbită, pot dezvolta forme mai grave ale acestor afecțiuni, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.
„Temperaturile crescute permit o multiplicare mai rapidă a agenților microbieni care cauzează apariția toxiinfecțiilor alimentare. Unii microbi produc toxine, ceea ce crește riscul de intoxicații alimentare”, explică epidemiologul ANSP Natalia Caterinciuc.
Totuși, specialiștii nu recomandă evitarea anumitor produse, ci cumpărarea lor din locuri autorizate, unde există certificate medico-veterinare.
Specialiștii subliniază că gătitul trebuie făcut în spații curate, iar alimentele crude și cele gătite trebuie păstrate separat pentru a evita contaminarea. Astfel, se recomandă prepararea la temperaturi înalte și folosirea unor ustensile curate, dedicate fiecărui tip de aliment.
Totodată, responsabilii de la ANSP menționează că și scăldatul în ape neautorizate este periculos, subliniind că înghițirea apei contaminate poate provoca boli diareice acute.
„În apă, în alimente și în mediul înconjurător există peste 200 de agenți patogeni care pot fi transmiși de oameni, insecte sau rozătoare”, adaugă Natalia Caterinciuc.
De asemenea, epidemiologul ANSP precizează că ouăle și carnea contaminate sunt surse frecvente de infecție. În fiecare vară, în Republica Moldova se înregistrează între 16.000 și 20.000 de cazuri de boli diareice acute, majoritatea la copii.
Potrivit ANSP, toxiinfecțiile alimentare sunt cauzate de bacterii sau virusuri vii, care se înmulțesc în intestin, în timp ce intoxicațiile sunt provocate de toxine deja formate în alimente. În ambele cazuri, menționează medicii, sunt esențiale hidratarea, evitarea alimentelor grele și consultarea medicului în caz de simptome persistente.