main logo
430

Vama: Tot mai puține țigări din Moldova se vând ilegal în România

Datorită eforturilor Serviciului Vamal, ponderea produselor de tutun provenite din Moldova în comerţul ilegal din România este în scădere, susţine directorul interimar al instituţiei, Iurie Ceban.

Vama: Tot mai puține țigări din Moldova se vând ilegal în RomâniaFoto: libertatea.ro

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a comunicat în ajun, la o întrevedere cu reprezentanţii "Japan Tobacco International" (JTI) Moldova, Nicolae Corlăteanu şi Ion Borodac, care au prezentat rezultatele unei cercetări, realizate la comanda companiei, cu privire la comerţul ilegal de ţigarete la nivel naţional, fiind relevate canalele principale de achiziţie, dar şi zonele cele mai afectate, transmite Știri.md.

Astfel, potrivit celui mai recent studiu al companiei de cercetare "Novel Research" din luna iulie curent, produsele de tutun provenite din Republica Moldova au constituit pe piaţa neagră a României 13,7%, cu 3,6 p.p. mai puţin comparativ cu începutul anului. 

De asemenea, odată cu noile reglementări ce vizează magazinele duty free din regiunea transnistreană, se conturează şi o scădere semnificativă, de 5 p.p., a ţigaretelor de tip "Cheap Whites" (no name).

Potrivit lui Iurie Ceban, ca urmare a activităţilor desfăşurate de Serviciul Vamal pe segmentul antifraudă, în primele nouă luni ale anului au fost reţinute peste 813 mii de ţigarete nedeclarate. 

El a amintit şi de operaţiunile comune, desfăşurate în cooperare cu autorităţile vamale ale ţărilor limitrofe, sub egida EUBAM, EUROPOL, OLAF şi a altor misiuni sau agenţii internaţionale ce au atribuţii în domeniul antifraudă.

"Angajamentul autorităţii vamale de a obţine o diminuare maximă a fenomenului infracţionalităţii transfrontaliere se conturează şi prin dezvoltarea şi dotarea structurilor de echipe canine şi echipe mobile ale Serviciului Vamal, dar şi eficientizarea continuă a domeniului de analiză a riscurilor şi fortificarea mecanismelor de control vamal", a menţionat el.

El a afirmat că instituţia va continua să lupte prin toate instrumentele disponibile cu fenomenul traficului şi comerţului ilicit de ţigarete, care poate avea consecinţe negative nu doar asupra securităţii economice a statelor, dar şi asupra sănătăţii consumatorilor, dat fiind riscul procurării unor produse contrafăcute.

La rândul său, Nicolae Corlăteanu a apreciat complexitatea acţiunilor consecvente ale Serviciului Vamal îndreptate în direcţia combaterii acestui flagel, menţionând că JTI îşi manifestă întreaga susţinere în vederea continuării măsurilor de contracarare a traficului ilegal de ţigarete.

Serviciul Vamal colaborează cu JTI începând cu anul 2008, având la bază un protocol în care sunt prevăzute principiile de cooperare între părţi. În cadrul acestui parteneriat, compania a donat Serviciului Vamal unităţi de transport, precum şi mai multe loturi de echipamente performante de control, inclusiv dispozitive de supraveghere cu termoviziune, baroscoape, endoscoape, tehnică de calcul etc. 

JTI a contribuit şi la dezvoltarea echipelor canine ale Vămii prin donarea câinilor specializaţi în depistarea articolelor din tutun şi antrenarea acestora. De asemenea, autoritatea vamală a beneficiat de asistenţă metodologică din partea JTI, fiind organizate mai multe cursuri de instruire cu privire la identificarea produselor din tutun contrafăcute, utilizarea tehnologiilor moderne de scanare, clasificarea tutunului etc.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării