main logo
8356

Val de critici după concertul din PMAN cu artiști pro-război

În timp ce expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Victime, făptași, amploare” continuă să atragă vizitatori în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), un concert organizat de Renato Usatîi în aceeași locație, pe 15 iulie, a stârnit un val de critici din partea jurnaliștilor, experților în securitate și reprezentanților societății civile. Aceștia denunță lipsa de respect față de memoria victimelor regimului sovietic și acuză organizatorii de cinism și propagandă.

Val de critici după concertul din PMAN cu artiști pro-războiColaj: Știri.md

Expoziția, aflată la cea de-a treia ediție, a fost inaugurată pe 5 iulie și va rămâne deschisă până pe 27 iulie. Găzduită în două vagoane de tren, expoziția prezintă documente, fotografii, obiecte personale, mărturii și conținut multimedia despre deportările în masă și teroarea politică exercitată în perioada sovietică. Primul vagon documentează experiența deportaților, iar al doilea este dedicat comemorării victimelor. Expoziția este instalată în centrul Capitalei, în PMAN, iar organizarea unui concert festiv cu artiști din Federația Rusă în imediata apropiere a vagoanelor a generat reacții dure din partea societății civile, transmite Știri.md.

Concertul a avut loc pe 15 iulie, în cadrul Festivalului Absolvenților organizat de Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru. Pe scenă au urcat mai mulți artiști ruși, printre care Leonid Agutin – decorat de Vladimir Putin, Liusea Cebotina – o admiratoare a regimului de la Kremlin.

Organizatorii au obținut autorizația de la Primăria Chișinău, întrucât PMAN este un spațiu public gestionat de municipalitate. Potrivit consilierului PAS Ion Melnic, permisiunea pentru desfășurarea evenimentului este emisă printr-o Dispoziție semnată de primar sau viceprimar.

Prezența artiștilor ruși, unii percepuți drept promotori ai regimului de la Kremlin, într-un spațiu rezervat memoriei victimelor deportărilor staliniste, a fost calificată de mai mulți jurnaliști și experți drept un „sacrilegiu” și „demonstrație de forță simbolică”.

Viorica Tătaru, jurnalistă: „Acest mesaj se simte în contrapunct cu Trenul Durerii instalat în PMAN și creează un tablou dezolant”.

Andrei Curăraru, expert în securitate (Watchdog.md): „Nu mai mințiți lumea că-i „despre cultură”. A fost demonstrație de forță. Soft power marca Moscova, cu muzică și lumini, dar cu același miros de imperiu”.

Totodată, acesta a acuzat o „recolonizare simbolică” orchestrată în mod deliberat, pentru a relativiza crimele trecutului și a promova influența rusă în spațiul public.

Alina Radu, jurnalistă: „Pe 15 iulie în PMAN a avut loc un nou sacrilegiu. Cântă Leonid Agutin, cântărețul intim al lui Putin, Liusea Cebotina, admiratoare a lui Putin, și alții. Spuneți-mi, trăim deja în Rusia?”

Vitalie Florea, blogger: „Vagoane ce simbolizează deportările în Siberia și muzică în rusă în PMAN. Guvernarea tace. Nimeni nu-l declară pe Usatîi pericol pentru securitatea națională”.

Victor Guzun, fost ambasador al R. Moldova în Estonia: „Cum a fost posibil și cine a permis mizeria și bătaia aceasta demonstrativă de joc în PMAN? Ce fel de provocare perversă e aceasta?”

Criticii susțin că organizarea concertului în apropierea expoziției despre victimele terorii sovietice reprezintă o sfidare a memoriei colective.

Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a primarului, a declarat pentru Știri.md că instituția primește notificări prealabile pentru toate evenimentele publice, indiferent de natura acestora, iar organizatorii sunt obligați să respecte legislația în vigoare.

Astfel, înregistrarea unei notificări nu presupune evaluarea conținutului artistic sau ideologic al evenimentului, deoarece autoritatea locală nu are competența de a cenzura manifestările culturale sau muzicale, atât timp cât ele nu încalcă normele legale.

Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică” rămâne însă deschisă publicului până pe 27 iulie, oferind un spațiu de reflecție într-un context în care memoria istorică și influențele geopolitice par a intra în coliziune directă.

Amintim că primul concert din cadrul Festivalul Absolvenților 2025 a avut loc pe 2 iulie. Evenimentul a adunat un număr-record de oameni, iar pe scenă au evoluat Macan, Basta, Iuliana Beregoi și Andreea Bostanica. Mai mulți oficiali, dar și internauți au criticat prezența rapperilor ruși. Totodată, Partidul Liberal (PL) și-a exprimat indignarea față de concertul desfășurat în centrul Chișinăului, cu participarea „idolilor ruși”.

„În ziua în care se împlinesc 521 de ani de la moartea marelui domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt, în Piața Marii Adunări Naționale a fost organizat un «concert» electoral pe tema „Lumea rusă” - simbol al luptei noastre pentru libertate și unitate. Artiștii ruși Basta și Makan - susținători ai agresiunii lui Putin împotriva Ucrainei, au fost aduși la Chișinău de Renato Usatîi pentru a transforma campania electorală într-un spectacol, iar piața a devenit o platformă pentru propaganda rusă”, se arată în declarația PL.

Citește și: Usatîi: Concertul trupei Ruki Vverh se amână. Va avea loc în toamnă

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării