main logo
1373

Vaccinul anti-HPV, obligatoriu în Moldova pentru fetele de la 10 ani

Vaccinul împotriva virusului Papiloma uman (HPV), ce provoacă cancer de col uterin, va fi obligatoriu din acest an pentru fetele care au împlinit 10 ani.

Vaccinul anti-HPV, obligatoriu în Moldova pentru fetele de la 10 ani

Un proiect de Hotărâre de este supus dezbaterilor publice acum. Vaccinul anti HPV a început să fie administrat opțional în Republica Moldova în cadrul unui proiect demarat în luna mai, anul trecut, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md.

Autoritățile noastre au solicitat din 2016 Alianței Globală pentru Vaccinuri și Imunizări (GAVI) suportul pentru demararea imunizărilor cu HPV, iar calculele arată că decizia va ajuta la salvarea vieților femeilor, dar și la economiile de resurse, alocate acum ineficient pentru tratarea cancerului. 

Serul anti HPV urmează să fie al 10-lea vaccin obligatoriu, introdus în Calendarul vaccinărilor din Republica Moldova. Discuțiile privind introducerea acestuia durează de câțiva ani. În 2016, autoritățile noastre au solicitat suport pentru implementarea imunizării, după o evaluare a situației privind cancerul de col uterin în Moldova. În fiecare zi, o femeie află că are această formă de cancer, iar la fiecare trei zile o femeie pierde lupta pentru viață. Se întâmplă deoarece acest tip de cancer este silențios, nu dă semne în toți cei aproximativ zece ani de dezvoltare lentă, iar femeile nu respectă recomandările de a face controale preventive.

În schimb, Ministerul Sănătății susține că a analizat rezultatele introducerii acestui vaccin în Calendarul imunizărilor, iar rezultatele par să fie încurajatoare: în cazul înregistrării unei acoperiri 80%, vor fi economisite cheltuieli anuale de 264.000 de dolari, salvând 2.158 ani/viață.

„Cancerul de col uterin ocupă locul trei printre cancerele la femei în țara noastră și locul întâi printre cancerele femeilor cu vârsta de 15-44 de ani. Peste 90% din cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de tipurile oncogene a Papilomavirusului uman (HPV). În anul 2006 au fost licențiate 2 vaccinuri care previn sigur infectarea cu  Papilomavirusul uman cu o eficiență de 90-97% față de 5 tipuri oncogene dominante ale acestui virus. La finele anului 2018 vaccinurile date au fost implementate în 86 țări ale lumii, 37 din 53 state din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății”, se menționează în Nota Informativă a proiectului de hotărâre.

Cererea Republicii Moldova a fost aprobată prin decizia Comitetului GAVI din 12 mai 2017. Pentru implementarea vaccinului țara a beneficiat gratuit de 66.200 doze de vaccin HPV tetravalent Gardasil pentru vaccinarea a câte 15 mii fete cu vârsta de 10 ani din 2 cohorte de vârsta. Vaccinarea contra infecției cu HPV a demarat pe 7 decembrie 2017 pentru fetele cu vârsta de 10 ani, iar din luna mai 2018, vaccinările au fost inițiate fetelor născute în anul 2008. Din cele 30 mii fete care corespundeau grupelor de vârstă au fos vaccinate cu prima doză 78%, iar cu două doze - 64,2%.

Vaccinul HPV a fost introdus ca și opțional în calendarul imunizărilor pe 7 decembrie 2017. Acesta protejează femeile împotriva tipurilor 6, 11, 16 și 18 ale virusului. Sunt cele mai agresive tipuri ale virusului. Astfel, subtipurile 6 și 11 sunt responsabile de apariția a 90% dintre toate condiloamele genitale (negii genitali), iar subtipurile 16 și 18 – de apariția a 70 la sută dintre toate cancerele de col uterin și infecțiile HPV.

Pentru vaccinarea fetițelor nu este nevoie de o pregătire specială. Este important ca acestea să nu sufere de maladii acute și să nu aibă febră. După imunizare, pacienta trebuie să fie supravegheată timp de 20-30 de minute pentru a evita orice fel de reacții, inclusiv leșin, după care este liberă să plece acasă.

Pentru anii 2017-2018, Moldova a beneficiat gratis de vaccinul Gardasil împotriva HVP prin intermediul Alianța Globală de Vaccinări și Imunizări. Acesta a fost procurat de UNICEF, la un preț preferențial de 4,6 dolari per doză. Din 2019, țara va trebui să procure singură vaccinul, urmând totodată ca acesta să fie introdus în Programul Obligatoriu de Imunizări. Moldova va beneficia în continuare de un preț preferențial de 4,6 dolari pentru o doză până în anul 2025.

Vaccinurile anti HPV sunt implementate în 86 țări ale lumii și în 37 din 53 state din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății. Australia se presupune că va fi prima țară din lume care va eradica cancerul de col uterin, datorită unei acoperiri mari a vaccinării, iar în unele state se discută despre introducerea vaccinului și pentru băieți, întrucât aceștia nu sunt protejați deloc împotriva virusului, ceea ce duce la o creștere necontrolabilă a cancerului la gât.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării