Autoritățile din domeniul sănătății publice desfășoară în această săptămână o amplă campanie de informare cu scopul de a crește rata de vaccinare în rândul populației, cu un accent deosebit pe grupele marginalizate și reticente, a precizat șeful Direcției boli transmisibile prevenibile prin vaccinare de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Potrivit acestuia, multe persoane ezită să se vaccineze din lipsa informației corecte, din motive religioase sau din cauza influenței dezinformării propagate pe rețelele sociale. Specialiștii în sănătate publică fac apel la populație să se informeze doar din surse sigure și să participe activ la campaniile de vaccinare.
„Scopul nostru este să lucrăm direct cu acești oameni, să le oferim date clare, documente despre calitatea vaccinurilor și explicații privind reacțiile adverse. Vrem ca, prin informare, să transformăm refuzul în acceptare și chiar promovare a vaccinării. Uitați-vă, nu vorbim despre lucruri imposibile sau irealizabile. Republica Moldova este o țară din regiunea europeană care, ani la rând, a atins acești indicatori. Am avut constant o acoperire vaccinală de peste 95%. Chiar și în prezent, pentru anumite tipuri de vaccinuri, înregistrăm o rată de acoperire de 97-98%. Așadar, obiectivul este realist, însă necesită eforturi susținute, informare corectă și implicare din partea tuturor actorilor implicați în sănătatea publică”, spune Furtună.
Nicolae Furtună a mai spus că Republica Moldova dispune de suficiente stocuri de vaccin pentru a face față cererii din partea populației.
„În ultimii ani nu am avut niciun fel de problemă legată de stocurile necesare pentru realizarea obiectivelor din cadrul Programului Național de Imunizare. Dispunem de toate vaccinurile necesare. Mai mult decât atât, vreau să menționez că refugiații din Ucraina, în special copiii acestora, au fost incluși în același sistem de vaccinare ca și copiii din Republica Moldova. Ei beneficiază de aceleași tipuri de vaccin, conform Programului Național de Imunizare al Republicii Moldova. Iar atunci când războiul se va încheia — cu ajutorul lui Dumnezeu — și se vor întoarce în Ucraina, vor continua imunizarea conform programului ucrainean, care nu diferă foarte mult de cel moldovenesc”, a menționat Nicolae Furtună.
În Republica Moldova, anual, datorită Programului de vaccinare sunt prevenite aproximativ 42.000 de cazuri de boli prevenibile prin vaccinare și peste 350 de decese.