main logo
3448

Urbanizarea R. Moldova: Cum Chișinăul poate ține piept acestui proces

În următorii 10-20 de ani, gradul de urbanizare a R. Moldova ar putea crește de la puțin peste 40% în prezent – unul dintre cele mai scăzute în Europa, până la 50-60%, ceea ce o va apropia de media europeană, susține Stanislav Ghilețchi, expert al Institutului pentru Politici și Reforme Europene.

Urbanizarea R. Moldova: Cum Chișinăul poate ține piept acestui procesFoto: știri.md

În podcastul Europei Libere „În esență...”, Stanislav Ghilețchi a vorbit despre efectele procesului de urbanizare și a anticipat în acest sens că vor dispărea mai multe sate, iar numărul primăriilor rurale se va micșora, transmite Știri.md cu referire la Europa Liberă.

Respectiv, spune expertul de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), se va reduce numărul persoanelor antrenate în sectorul agrar. De cealaltă parte, numărul sătenilor care vor migra spre orașe va continua să crească.

Circa 60 la sută din populația R. Moldova locuiește în mediul rural, iar gradul de urbanizare este de peste 40% – unul dintre cele mai scăzute în Europa.

Chișinăul și Bălțiul sunt cele două orașe din R. Moldova care atrag cu deosebire populația rurală. Și asta pentru că, la Chișinău, bunăoară, salariile sunt cu 20% mai mari decât în restul țării, iar Produsul Intern Brut, raportat pe cap de locuitor, este de aproape cinci ori mai mare în Capitală, spune expertul.

Rata sărăciei în R. Moldova este de circa 26%. La țară, cota oamenilor definiți ca săraci constituie circa 33 la sută, iar fenomenul sărăciei la orașe este de circa 12%, indică estimările Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Datele Biroului Național de Statistică arată că nivelul sărăciei este mult mai mare – de peste 40% – în regiunea de sud, iar cel mai redus, depășind 4 la sută, în Chișinău.

„Nivelul de bunuri, servicii și produse generate în Capitală este de aproape de cinci ori mai mare decât nivelul mediu pe țară, iar acest lucru confirmă că urbanizarea înseamnă dezvoltare economică”, spune Stanislav Ghilețchi.

Totodată, expertul afirmă că autoritățile trebuie să aplice politici eficiente în domeniul construcțiilor pentru extinderea Chișinăului, astfel ca să se poată face față cererii în creștere pe piața imobiliară și a muncii. Ar fi greșit, avertizează Ghilețchi, dacă în Chișinău s-ar pune moratoriu pe construcții, așa cum au îndemnat unii politicieni în recenta campanie electorală pentru alegerile locale.

Spațiul locativ din Chișinău, tot mai scump

Locuințele în Capitală, spune în podcast Ghilețchi, devin tot mai puțin accesibile din cauza creșterii continue a prețurilor. În zona de centru a Chișinăului un metru pătrat de spațiu locativ a ajuns să coste mai mult de 1,6 mii de euro.

Costuri per metru pătrat în Chișinău (euro): Centru – 1.628; Rîșcani – 1.444; Buiucani – 1.354; Telecentru – 1.325; Ciocana – 1.293; Botanica – 1.269; Durlești (suburbie) – 1.095.

La fel, și plățile pentru chirie au crescut mult.

„În municipiul Chișinău, [costul chiriei lunare pentru] un apartament de 70 m.p. ar fi între 500 și 750 de euro. Cu asemenea prețuri pentru o familie tânără ar fi mai eficient să-și procure un imobil decât să locuiască în chirie”, susține invitatul podcastului. El consideră că prețurile la imobilele din Chișinău sunt comparabile cu cele din „anumite orașe din Italia și Germania” și sugerează că acest fapt îi face pe mulți să plece și să aleagă să investească în imobile peste hotare.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării